DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
14°C
Bursa
14°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
11°C

Bursa’da atıklar “mama” ya dönüşüyor

Bursa’da atıklar “mama” ya dönüşüyor
05.08.2024
A+
A-

Sokakta su ve yiyecek bulmakta zorlanan hayvanlar için geliştirilen otomat, atılan her atık karşılığında mama vererek sokaktaki sahipsiz can dostların beslenmesine katkı sağlıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından sokak hayvanlarının su ve beslenme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tasarlanan Pugedon MamaMatik’ ler hizmete girdi. Pugedon MamaMatik vatandaşların atacağı pet şişe, cam şişe ve metal ambalaj atıkları karşılığında sokak hayvanları için mama veriyor. Sosyal Belediyecilik anlayışı ile çalışmalar yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi Sokak hayvanları için de yenilikçi projeler üretiyor. Bu kapsamda tamamen güneş enerjisi ile çalışan ve çevre dostu olan Pugedon MamaMatik’ ler atık atıldığında sesli olarak vatandaşlara teşekkür ediyor. Vatandaşların oldukça ilgisini çeken bu otomatlar minik dostlar tarafından da benimsenmiş durumda.

Her Atık Çöp Değildir

Timtaş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akay yaptığı açıklamada bir taraftan geri dönüşebilir atıkları ekonomiye kazandırırken bir taraftan da sahipsiz hayvanları beslediklerini söyledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile çok faydalı bir projeye imza attıklarını söyledi. Akay “Bursa’ da muhtelif noktalara yerleştirilen otomatlarla sokak hayvanları ile hayvanseverler arasında bir köprü oluşturduk. Hayvanseverlerin Pugedon MamaMatik’ lere atacakları pet şişe, cam şişe ve metal kutu atıkları sevimli minik dostlarımıza mama olarak geri dönecek. Sokaklarda yiyecek bulmakta zorlanan hayvanlar için geliştirdiğimiz bu otomatlar atılan her karşılığında mama vererek sokaktaki can dostlarımızı beslerken, sıfır atık ve geri dönüşüme de dikkat çekiyor” dedi.

Pugedon MamaMatik Nasıl Çalışıyor?

Pugedon MamaMatik’ lere hayvan severlerin atacağı ambalaj atıkları allttaki hazneye taze mama dolmasını sağlıyor. Bu destek ile sevimli dostlarımız, çevre dostu güneş enerjisi ile çalışan MamaMatik’ lerden günlük besinlerini temin etmiş oluyorlar. Otomat güneşsiz günlerde içindeki akü ile çalışmaya devam edecek şekilde tasarlanmış. Akıllı yazılımı sayesinde kaç atık atılmış, ne kadar mama verilmiş, kaç sokak hayvanı beslenmiş, atık ve mama depolarının doluluk oranları gibi bilgilere de anlık online olarak ulaşmak mümkün.

Temel amacımız çevre bilincini ve hayvan sevgisini aşılamak

Topluma geri dönüşümün önemini ve çevre bilincini anlatmak, geri dönüştürülebilir ambalaj atıklarını milli ekonomiye kazandırmak ve sokak hayvanlarının beslenmesini sağlamak amacıyla geliştirilen Pugedon MamaMatik’ ler yiyecek bulmakta zorlanan sahipsiz sokak hayvanlarının umudu oldu. Timtaş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akay, yaptığı açıklamada “bu otomatla geri dönüşebilir ambalaj atıklarını milli ekonomiye kazandırmayı hedefledik. Bu işi yaparken de sokaktaki can dostlarımızın beslenmesine ve su ihtiyaçlarına katkı sağlamayı düşündük. Burada temel amacımız, özellikle gençlerimize ve çocuklarımıza çevre bilincini ve hayvan sevgisini aşılamaktı. Ürettiğimiz bu cihazla bunu başardığımıza inanıyoruz. Özellikle yaz aylarında birçok sokak hayvanı su ve yiyecek bulmakta zorlanıyor. Otomatlarımıza atılan plastik, cam ve metal kutular can dostlarımıza su ve mama olarak dönüyor. Bir nevi atıklarımız da değerlenerek, milli servet olarak katma değere katkıda bulunmuş oluyor” dedi.

Hem çevreyi hem de hayvanları koruyor

Bu sistemle çevreyi de koruduklarını belirten Akay, “Hayata geçirdiğimiz projeyle ülkemizin önemli sorunlarından olan atık ithalatını azaltmayı da hedefliyoruz. Bir pet şişenin doğada yok olması yüzlerce yıl alıyor. Ayrıca çevrede büyük kirlilik sorunlarına yol açıyor. Biz doğaya atılması yerine otomata atılarak hem geri dönüşüme kazandırıyoruz. Böylelikle doğadan alınan tekrar doğaya kazandırılmış oluyor. Hedefimiz bu otomatları ülkemizin her yerine kurarak hem geri dönüşüme katkı sağlamak hem de hayvanlarımızın beslenmesini sağlamış olmak” ifadelerini kullandı.