Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası, ‘BuTaksi’ adıyla hizmete girecek taksi çağrı sisteminin logosunu üniversite öğrencileriyle birlikte belirlemek için çalışma başlattı.
Bursa’ya özel olacak taksi çağrı sistemi ile ilgili bilgi veren Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Çakır, “BuTaksi ile Bursa’da taksiciliği bir üst seviyeye taşımak istiyoruz. Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 farklı dilde hizmete başlayacak taksi çağrı sisteminin yazılımında sona yaklaşıyoruz. Uygulamanın Bursa’mıza yakışır bir logosu olmasını ve logomuzu üniversite öğrencileriyle birlikte belirlemek istedik” dedi.
Açıklamasında, Bursa’da mahalle taksiciliği olduğunu, taksiciliğin çevre illerden daha farklı bir dokusu bulunduğunu ve bu yapıyı asla bozmayacaklarını ifade eden Çakır, “Göreve geldiğimizden bu yana Bursa’ya özel taksi çağırma uygulaması yapmak istediğimizi ve bunu mevcut yapımızı bozmadan gerçekleşmesi konusundaki hassasiyetimizi dile getiriyorduk. Durak taksiciliğini bitirmeden, Taksi çağrı sistemi oluşturulması ile ilgili Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkı ve desteklerini de aldık. Aradığımız çözümde Bursa’da yıllardır devam eden durak kurgusunu hiç bozmadan, her taksi çağıran yolcunun kendi mahallesindeki yerel taksi durağına yönlendirilebilmesi, durakta araç yok ise en yakın taksiye yönlendirilebilmesi, telefonunda internet paketi olmasa da kendisine en yakın durağın iletişim numarasına ulaşabilmesi, kendisine yönlendirilen aracı bilmesi, yolculuğunu kayıt altına alabilmesi, olası bir kayıp eşya yada aksilik durumunda kolaylıkla yolculuk ettiği araca yada haber merkezimize ulaşabilmesi ve en önemlisi sadece taksi camiasının kullanabileceği bir kolaylık oluşturuyoruz” şeklinde konuştu.
BUTAKSİ’DE NELER OLACAK?
Yazılım çalışmasının İTÜ Teknokentte sürdüren ve Bursa’da Taksi Rehberi olarak bilinen Abidos Bilişim Teknolojileri A.Ş. tarafından hazırlandığını da sözlerine ekleyen Bursa Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Çakır BuTaksi çalışma sistemini de şöyle anlattı:
“BuTaksi uygulaması sadece yolcu ve taksi arasındaki iletişimi sağlamakla kalmayarak, durakların yönetim süreçlerinde de teknolojik olarak duraklara destek olmakta, durak sıra sistemi, arayan müşteri kayıt sistemi, güvenlik önlemi, duraktan hangi aracının boş hangisinin dolu olduğunu görebildikleri ve durağın işlerini sistematik olarak analiz edebildiği bir yazılım alt yapısı bulunmakta.
Bu Taksi yazılımı Durak bölgeleri konusunda 5 metre hassasiyetinde çalışabiliyor. Bu hassasiyet ile birlikte yolcu araç erişiminde her zaman yolcuya en yakın duraktaki sırada bekleyen ilk 3 araca iş önceliği tanınıyor. Durak sırasındaki ilk 3 araç olumlu cevap veremiyecek kadar yoğun olduğunda yolcuya en yakın araca iş düşüyor. Böylelikle araçların boşa yaptığı kilometrelerin önüne geçebilmekte, bu sayede karbon salınımını azaltmayı ve Bursamızın hep yeşil kalması konusuna taksici esnafının da bir desteği olmasını sağlamakta.
Yazılıma yardımlaşma sisteminin eklemelerini istedik ve taksi duraklarının kapısında bekleyen müşterilere de araç yok dememek için durak yöneticilerinin kullanabileceği misafir araç çağırma uygulamasını da yazılıma eklettik. Böylece durakta araç kalmadığında kendi yakınlarından geçmekte olan en yakın aracı duraklarına çağırarak durak yolcularını mağdur etmeden misafir araç çağırabilmelerini sağlayacağız.”
Bu kapanacak 20 saniye