<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Bursa’da kentsel dönüşüm: Bozbey’den kritik açıklamalar

Bursa’da kentsel dönüşüm: Bozbey’den kritik açıklamalar
A+
A-

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Şubat ayı değerlendirme toplantısında “kentsel dönüşüm” ve “kentsel dirençlilik” konularına odaklandı. Belediye Meclis Binası’nda gerçekleşen toplantıda Bozbey, Bursa’nın tarihi ve kültürel mirasının plansız yapılaşma ve depreme dayanıksız yapı stoğu nedeniyle risk altında olduğunu vurguladı.

“Bursa’da İnsan Odaklı ve Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüme İhtiyaç Var”

Bozbey, “Bursa’da insan odaklı ve özellikle sürdürülebilir bir kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Bizim de yola çıkışımız bu anlamdadır. Bildiğiniz üzere aktif fayların yetiştiği bir noktada yer alıyoruz ve tarih boyunca da birçok yıkıcı deprem yaşanmıştır Bursa’da. Kentimizi deprem riskine karşı dayanıklı hale getirmek için harekete geçtik” dedi.

Deprem Geçmişi ve Fay Hatları

Bursa’nın deprem geçmişine değinen Bozbey, 1855 depremi ve 17 Ağustos depremi gibi önemli olayları hatırlattı. “Bursa’da resmi olarak varlığı tespit edilmiş 9 fay hattı bulunmakta. Bu fay hatlarının ne kadar deprem üreteceği de hesaplanmış durumda” açıklamasında bulundu.

Kentsel Dirençlilik Planı ve İşbirlikleri

Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı ile işbirliği içinde yürüttüğü “Bursa Deprem Riskini Azaltma ve Önleme Projesi” hakkında bilgi verdi. Projenin en önemli çıktısının kentsel dirençlilik planı olacağını belirtti. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Afet Riski Azaltma Ofisi’nin “Şehirleri Dirençli Yapma Programı”na üye olduklarını ve bu kapsamda çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Kentsel Dönüşüm Projeleri ve Hedefler

Demiryolu Altı Kentsel Dönüşüm Projesi, Gaziemir Kentsel Dönüşüm Projesi, Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Projesi, Dikkaldırım Kentsel Dönüşüm Projesi, Altıparmak Kentsel Dönüşüm Projesi gibi devam eden ve planlanan projeler hakkında bilgi veren Bozbey, “Hiçbir ilçemizi ayırmıyoruz. Altyapı hizmetinden üst yapı hizmetine kadar 17 ilçede de çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Gündem Maddeleri

Toplantıda, karla mücadele çalışmaları, Ramazan ayı faaliyetleri, su kaynakları, turizm ve Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorunu gibi konular da ele alındı. Bozbey, Bursa’nın 116 günlük su rezervi bulunduğunu ve müsilaj sorununun 2021 yılına göre daha tehlikeli bir boyuta ulaştığını ifade etti.