DOLAR
35,1011
EURO
36,5052
ALTIN
2.921,00
BIST
9.765,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Parçalı Bulutlu
17°C
Bursa
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
14°C
Pazartesi Yağmurlu
12°C

Bursa’da Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 100. yılı kutlandı

Bursa’da Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 100. yılı kutlandı
A+
A-

SARE TAHTACI

Bursa’da, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla düzenlenen “Bursa Vakfiyeleri ve Vakıf Sergi Eserleri Fotoğraf Sergisi” açıldı. Etkinlik, Birlik Vakfı Murat Hüdavendigar İmareti Sergi Salonu’nda gerçekleşti. Açılışta Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Vakıflar Meclis Üyesi Mevlüt Çam, Uludağ Üniversitesi Rektörü Ferudun Yılmaz, Birlik Vakfı Bursa Şube Başkanı Muhammet Yılmaz ve Uludağ Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan gibi önemli isimler bir araya geldi.

Açılış töreni ve katılımcılar

Açılış töreninde konuşan Uludağ Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan, İslam medeniyetinin bir vakıf medeniyeti olduğunu vurguladı. “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kuruluşunun 100. yılı, vakıf kurumunun İslam medeniyetindeki yerinin 100 yıl ile sınırlı olmadığını gösteriyor. İslam medeniyeti, vakıf uygulamalarıyla 1400 yıl boyunca birçok eseri beslemiştir,” dedi. Öcalan, vakıf kurulumlarının önemine değinerek, “Sadaka-i cariye” kavramının İslam hukuku açısından vakıf kurumu olarak nitelendirildiğini belirtti.

Birlik Vakfı Bursa Şube Başkanı Muhammet Yılmaz, vakıfçılığın sadece binalar ve malzeme ile değil, insan yetiştirmekle de ilgili olduğunu ifade etti. Yılmaz, “Biz çocuklarımıza tarihe mal olmuş insanların isimlerini veriyoruz. Murat Hüdavendigar Hazretleri de bunlardan biridir,” dedi. Bu bağlamda, vakıfçılığın insan odaklı bir yaklaşım gerektirdiğini vurguladı.

Vakıf medeniyeti ve çağdaş yansımaları

Uludağ Üniversitesi Rektörü Ferudun Yılmaz, vakıf medeniyetinin tarihsel bir geçmişe sahip olduğunu ancak günümüzde de varlığını sürdürdüğünü belirtti. Yılmaz, “Evet, biz bir vakıf medeniyetiyiz ama tarihte kalmış bir medeniyet değiliz. Varlığımız aynen devam ediyor ve vakıflar, çağdaş dünyaya en özgün ve önemli tekliflerimizden biri olarak varlığını sürdürüyor,” diye konuştu. Bu açıklama, vakıfların modern toplumdaki rolünün ve öneminin altını çizen bir mesaj olarak öne çıktı.

Vakıfların iyilik ve imar rolü

Vakıflar Meclis Üyesi Mevlüt Çam, vakıfların iki temel yönü olduğunu ifade etti. Çam, “Vakıfların bir yönü merhamet ve şefkat, diğer taraftan imar, inşa ve ihya yönüdür. Bu yönüyle de vakfiyelerimizi incelediğimizde, her bir vakfiyemizin bir iyilik harekâtı olmanın ötesinde bir medeniyet tasavvuru olduğunu görüyoruz,” dedi. Bu açıklama, vakıfların toplumsal hayattaki rollerinin ne denli derin olduğunu gözler önüne serdi.

Sempozyum ve gelecek etkinlikler

Vakıf Geleneği ve Bursa Vakıfları Sempozyumu, 19-20 Aralık tarihlerinde devam edecek. Etkinlik, beş oturum halinde gerçekleştirilecek ve birçok konuşmacı, vakıf ve tarihi konuları ele alacak. Bu sempozyum, vakıf kültürünün ve tarihinin derinlemesine inceleneceği önemli bir platform olacak. Katılımcılar, vakıf medeniyetinin geçmişten günümüze nasıl evrildiğini ve günümüzdeki yansımalarını tartışma fırsatı bulacak.