Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, şehirde su kaynaklarının korunması için gittikçe artan hatalı maden projelerinin durdurulması gerektiğini belirterek, il genelindeki ormanlık alanların korunması çağrısında bulundu.
Bursa Tabip Odası Başkanlığı, kurak geçen kış mevsimi ile beraber yeniden gündeme gelen su sorunuyla ilgili olarak bir açıklama yaptı.
Küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinin yaşandığı Türkiye’de özellikle son yıllarda yaşanan kuraklığın Bursa için de zor günlerin habercisi olduğunu kaydeden Oda Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, iklim krizi ile ulaşımdan sanayiye, tarım ve enerjiden konuta kadar farklı alanlarda bütüncül mücadele edilmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Başkan Doç. Dr. Türkkan yazılı yaptığı açıklamada, “Bursa’daki barajların doluluk oranlarının ortalama yüzde 16 seviyesine düşmesi ile beraber kentte kuyu suyu kullanılmaya başlandı. Gündeme oturan pandemi, küresel iklim krizini ve zaman yitirmeden önlem alınmazsa susuz geleceğimizi unutturmamalı. 783 milyondan fazla insanın temiz suya erişiminin olmadığı bir dünyada, su fakiri olan Bursa da dikkatli olmak zorunda. Su kaynaklarını tehdit eden unsurlar ile mücadele etmek zorundayız. Beton ile kaplanmış kent yüzeyi yeraltı su kaynaklarının beslenmesini engellemekte ve kentlerde su baskınlarının temel nedeni olmaktadır. Buna bir de ormansızlaşma eklendiğinde sorun katlanarak artacaktır. O nedenle Bursa’da su kaynaklarının korunması, düzensiz yapılaşmanın önlenmesi, gittikçe artan hatalı maden projelerinin durdurulması gereklidir. Bursa’nın kayın, karaçam, kızılçam ve meşe ormanlarının, başta Uludağ Milli Parkı, Atatürk Kent Ormanı, Karacabey Longoz Ormanları olmak üzere ormanlık alanlarının özenle korunması zorunludur” çağrısında bulundu.