DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
15°C
Bursa
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Yağmurlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
11°C

Çakmak ailesi 100 yıl sonra ata topraklarına geri döndü

Çakmak ailesi 100 yıl sonra ata topraklarına geri döndü
A+
A-

1923’te mübadele ile Türkiye’ye gelen Çakmak Ailesi, 100 yıl sonra ata topraklarına geri döndü.

ESRA CAN

Türkiye’nin tarihine damgasını vuran Lozan Anlaşması, 1923 yılında gerçekleşen mübadele süreciyle birçok aileyi etkiledi. Bu ailelerden biri de Çakmak Ailesi oldu. 16 Aralık 1923 tarihinde Yunanistan‘ın Selanik, Drama, Osaniçe‘den Türkiye’ye göç eden aile, 100 yıl sonra mübadele topraklarına geri dönmenin mutluluğunu yaşıyor.

Dramatik bir yolculuğun ardından, ailenin büyükleri Büyükçekmece’ye inmiş, ardından İstanbul, Çatalca, Celepköy’e yerleşmişlerdi. Ancak asıl hikâye, ailenin mübadelenin 100. yılında bu topraklara geri dönme kararıyla başladı. Aile büyüklerinden Halil Çakmak’ın 1973 yılında yaptığı araştırma, ata topraklarının Sidironero olarak Yunanca’ya çevrildiğini ortaya çıkardı.

Baba tarafından dede Murat Mehmet’ten, Parko lakaplı Sait Emin oğlu Süleyman Çavuş’un torunu olan, anne tarafından da Kamberoğlu Emin’in torunu Mehmet Kaan Çakmak’a Türkiye’den Yunanistan’a mübadele eden İraklis Eleftheriadis tarafından atalarının toprakları hediye edildi. Bu hediye, Selanik, Drama, Osaniçe’nin köklü ailelerinden olan Çakmak ailesi için yeni bir dönüm noktası oldu.

Bu anlamlı hediyenin hikayesini Bursa Uludağ Gazetesi’yle paylaşan Mehmet Kaan Çakmak, “Dedelerimiz 1923 yılında, bu toprakları bırakıp Türkiye’ye geldiler. Biz de 100 yıl sonra, dedelerimizin topraklarına geri döndük. Bu, bizim için çok anlamlı bir olay. Dedelerimizin topraklarında yaşayarak, onların hatırasını yaşatacağız” ifadelerini kullandı.