DOLAR
34,0030
EURO
37,8554
ALTIN
2.820,23
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
27°C
Bursa
27°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
27°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
24°C
Perşembe Az Bulutlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

ÇALIŞANLAR ALZHEIMER HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ

ÇALIŞANLAR ALZHEIMER HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ
A+
A-

Hasta kabulüne önümüzdeki günlerde başlayacak olan Nilüfer Belediyesi Lions & Ercan Dikencik Alzheimer Hasta Konuk Evi personeli ile Nilüfer Belediyesi sağlık çalışanları düzenlenen eğitimle alzheimer hastalığı hakkında bilgilendirildi.

Nilüfer Belediyesi ve Uluslararası Lions Kulübü Dernekleri 118-K Yönetim Çevresi Federasyonu ve hayırsever Dikencik ailesi iş birliğiyle Özlüce Mahallesi’nde yapılan Alzheimer Hasta Konuk Evi kapılarını açmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki günlerde hasta kabulüne başlayacak olan merkezde, personele yönelik eğitim düzenlendi. Nilüfer Belediyesi’nde görev yapan hekim ve diğer sağlık çalışanlarının da katıldığı toplantıda Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bakar, alzheimer hastalığı hakkında bilgiler verdi. 

Hastalığın evreleri, dünya üzerindeki popülasyonu, erken tanı, ruhsal, fiziksel etkileri, hastalara yaklaşım gibi konularda katılanlara detaylı bilgiler veren Mustafa Bakar, çalışanların sorularını da yanıtladı.
Alzheimer hastalığının genellikle yaşlılıkta ortaya çıktığını ifade eden Mustafa Bakar, “1935’li yıllarda bu hastalık daha çok yaşlılıkta görülürken, 2000’li yıllardan itibaren genç nüfusta da görülmeye başlanmış. 2050 yılında korkulan o ki, genç ve yaşlı nüfus popülasyonu eşit hale gelecek. Türkiye’de de 2007 ve 2020 yılları arasında hastalık yaşının ciddi şekilde aşağıya indiği gözlemlendi. Türkiye, dünyada en hızlı yaşlanan dördüncü ülke. Günümüzde 65 yaş üzeri 10 kişiden birinde hastalığa rastlıyoruz. Dünyada her 3 saniyede bir kişiye alzheimer hastalığı tanısı konuyor” dedi. 

Türkiye’deki verilere göre yaklaşık 800 bin alzheimer hastası olduğuna dikkat çeken Bakar, “Ülkemizin genç nüfusu var ama her 5 yılda bir, ikiye katlandığını düşünürsek ileride rakam çok büyür. Hastalığın ilk belirtisi unutkanlıktır. Ancak buna başka sorunlar da eşlik eder. Belirtileri genellikle zihinsel ve ruhsal bozukluklar olarak ikiye ayrılır. Hastalarda erken tanı belirtileri, yakın zamanda olanları hatırlamaz, eşyalarını kaybederler, karar verme güçlüğü yaşarlar, tekrarlayıcı sorular sorarlar. Hastalıktan korunmak için zihinsel faaliyetlerin devam ettirilmesi gerekir. Gazete okumak, müzik aleti çalmak, bulmaca çözmek, satranç oynamak gibi aktivitelerin koruyucu etkisi olduğu söyleniyor” diye konuştu. 

Etkinliğe katılan Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Dr. Sibel Özer, konuk evinde görev alacak personele yönelik eğitimlerin devam edeceğini söyledi. 

ETİKETLER: