Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, 11 ilimizde yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından oluşan olumsuz yaşam koşullarının, çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkilerinin tespiti ve çözüm yolları bulunması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Araştırma Önergesi sundu.
Yüksel Özkan Araştırma Önergesi ile ilgili olarak şunları söyledi:
“Yaşanan depremlerin ardından bölgede oluşan barınma, hijyen ve sanitasyon sorunları, sağlıklı içme suyuna ulaşamama gibi birçok neden salgın hastalık riskini artırmaktadır. Kurulan çadır ve konteyner kentlerde hayatlarını idame ettirmek zorunda kalan vatandaşlarımıza Covid-19, İnfluenza, Sreptokok A, uyuz, bitlenme, kızamık ve ishalli hastalıklar gibi bulaşıcı hastalıkların yayılma riskinin artabileceği aşikardır.”
Asbest Çok Ciddi Bir Sorun
Depremde yıkılan binaların birçoğu inşa edilirken asbest kaynaklı bir kısım yapı malzemelerinin kullanıldığına dikkat çeken Özkan, “Enkazlarda insan sağlığı ve ekosisteme zararlı çok sayıda madde bulunuyor. Bu maddelerin başında asbest ve izolasyon malzemelerinde kullanılan zararlı kimyasallar geliyor” dedi.
Enkaz kaldırma çalışmalarının ilgili yönetmeliklere uygun olmayan bir şekilde yapılmasına devam edildiğini belirten Özkan, “Molozların içerisinde bulunan çok sayıda zararlı kimyasalların havaya ve yer altı sularına karışarak ileride telafisi çok güç hastalıklara yol açacaktır” dedi.
İyileştirme Programı Uygulanmalı
Depremde yakınlarını kaybeden veya yaralanan vatandaşlar ve özellikle çocukların yaşadığı ağır psikolojik travmaların uzun yıllar devam edebileceğinin altını çizen Özkan, buna yönelik iyileştirme programlarının ivedilikle uygulanması gerektiğini vurguladı.
Yüksel Özkan, deprem sonrasında oluşan olumsuz yaşam koşullarının, çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırılması, tespit edilmesi ve çözüm yollarının bulunması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Meclis Araştırma Önergesi sunduğunu belirterek, konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini söyledi.
Bu kapanacak 20 saniye