DOLAR
34,3382
EURO
37,4553
ALTIN
3.032,97
BIST
8.628,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

ÇİFTÇİ EVİ’NDE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ

ÇİFTÇİ EVİ’NDE ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ EĞİTİMİ
A+
A-

Nilüfer Belediyesi’nin geçen yıl faaliyete geçirdiği Çiftçi Evi’nde eğitimler devam ediyor. Bölgedeki üreticiler için gıda ve tarım alanında düzenlenen eğitimler kapsamında bu defa zeytin yetiştiriciliği ve bakım eğitimi verildi.

Nilüfer Belediyesi’nin Akçalar Mahallesi’ndeki Çiftçi Evi’nde düzenlediği gıda ve tarım eğitimleri kapsamında Bursa Uludağ Üniversitesi’nden  Prof. Dr. Nabi Alper Kumral ve Doç. Dr. Himmet Tezcan bölgedeki üreticiler için “Zeytin Yetiştiriciliği ve Bakımı” konulu eğitim verdi. Zeytin yetiştiriciliği konusunda çeşitli bilimsel araştırmalara katılan ve yayınları bulunan akademisyenler, zeytin ağacı hastalıkları ve zararlılarla mücadele yöntemlerini anlattı. 

Eğitim programında çiftçilere “Önemli zeytin zararlılarının mücadelesi” konulu bir seminer veren Prof. Dr. Nabi Alper Kumral, başlıca zeytin zararlıları olan, zeytin güvesi, zeytin pamuklu biti, zeytin sineği, zeytin tomurcuk akarı, zeytin fidan tırtılı ve zeytin kara koşnili ile mücadelede kullanılan ilaçların ve ilaç kullanım zamanlamasının önemli olduğunu söyledi.  Kumral, zararlılarla mücadelede yetersiz kalan çiftçilerin,  yüzde 70’e varan oranlarda verim kaybı yaşadığını ifade etti. 

Yaklaşık 20 yıldır zeytin hastalıkları konusunda çalıştığını ifade eden Doç. Dr. Himmet Tezcan  da  “Zeytinlerde halkalı leke, zeytin dal kanseri, zeytin ağaçlarında solgunluk ve antraknoz hastalıkları ve bu hastalıklarla mücadele yöntemleri hakkında eğitime katılan çiftçilere bilgi verdi. 

Tarımda Yapay Zeka Çözümleri

Eğitimin sonunda da,  ziraat mühendisi ve yazılım uzmanı olan Mert Demirel bir TÜBİTAK projesi çerçevesinde kendisinin geliştirdiği, Tarımda Yapay Zeka Çözümleri Projesi hakkında bilgi verdi. Demirel, tarımda teknoloji kullanımını ve tamamen yerli yapay zeka yazılımı kullanılarak geliştirilen  “Akıllı Tarımsal Mücadele Sistemi” ve “Uzaktan Zararlı İzleme Sistemleri” sayesinde özellikle zeytin üretiminde verimin 3 kat arttırılabildiğini kaydetti. Sistem kapsamında üreticilerin arazilerine tarımsal meteoroloji istasyonları kuruluyor. Bu istasyonlarda sıcaklık, hava nemi, rüzgâr verileri, yaprak ıslaklık süresi ve yağış gibi iklim verileri ve dijital tuzak ile arazideki zararlı çıkış tarihleri ile  popülasyon seviyeleri ölçülüyor.Toplanan tüm bu veriler sisteme işleniyor ve lokasyona özel hava tahmini, tarımsal hastalık enfeksiyon riski, hangi ilacın kullanılması gerektiği ve gübreleme önerisi yapıyor. Kullanıcı ise sadece SMS ve mobil uygulama üzerinden gelen bildirimleri takip ederek arazisindeki risklere karşı mücadele gerçekleştirebiliyor.