DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Çok Bulutlu
7°C
Bursa
7°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
8°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C
yildirimwebbanner

ÇİFTÇİLERE KOOPERATİFÇİLİK VE TARIMDA ÖRGÜTLENME EĞİTİMİ

ÇİFTÇİLERE KOOPERATİFÇİLİK VE TARIMDA ÖRGÜTLENME EĞİTİMİ
A+
A-

Nilüfer Belediyesi’nin Akçalar Mahallesi’nde hizmete açtığı Çiftçi Evi’nde, eğitim çalışmaları devam ediyor. Daha önce de çiftçilere yönelik çeşitli eğitimlerin verildiği merkezde, bu kez katılımcılar ‘Tarımda örgütlenme ve kooperatifçilik’ konusunda bilgilendirildi.

Nilüfer Belediyesi Çiftçi Evi yeni bir eğitim çalışmasına daha ev sahipliği yaptı. 

Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal İşletmecilik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Vural, Akçalar bölgesinden gelen çiftçilerle bir araya gelerek ‘Tarımda örgütlenme ve kooperatifçilik’ konusunda bilgilendirme yaptı. 

Ülkemizde çiftçiliğin bilinçli şekilde yapılmadığına dikkat çeken Vural, “İlaç kullanımı doğru zamanda yapılmıyor, toprak analizi yapımı çok düşük. Tarım ekonomik faaliyettir. Doğru yapılmazsa ekonomik gelir sağlayamazsınız. Kooperatif ve örgütlenmeler bu açıdan çok önemli. Tek başına yapıldığında çiftçi sorunları çözemez ve doğru tarım yapamaz. Gelişmiş ülkeler tarımı da bilinçli yapıyor ve bu alanda bizden önde ilerliyor. Günümüzde gelişmiş, çağdaş ve sosyal bir ülke olmanın yolu örgütlenmekten geçmektedir. Avrupa’da Ziraat Odaları ve kooperatifler çok güçlü ve tarım politikalarına direk etki ediyorlar” dedi. 

Türkiye’de tarım ve pazarlama sorunlarına da dikkat çeken Hasan Vural, “Ülkemizde bahçe bitkileri tarımı yapılan alanın işlenen araziye oranı yüzde 12’dir. Yaş meyve sebze üretimi yıllara göre değişmekte olup, ortalama üretim 36 milyon tondur. Dünya sebze üretiminde ise Türkiye’nin payı yüzde 3 seviyelerindedir. Ülkemiz toprakları son derece verimli ama pazarlama da sorun var. Yaş meyve sebzenin dışarıya satılma oranı yüzde 5. Bu oran İspanya’da yüzde 45, İsrail’de yüzde 31. Demek ki ülkemizde üretim var ama pazarlama zayıf. Bu da doğru örgütlenmeden geçer ve herkes kazanır, ürettiğinin hakkını alır” şeklinde konuştu. 

ETİKETLER:

Bu kapanacak 20 saniye