Burkon Turizm ve Network Fuarcılık tarafından düzenlenen BUTUR 3. Turizm Fuarı ve 4. Bursa Turizm Zirvesi’nin son gününde Yerel Yönetim Projeleri oturumu yapıldı. Oturumda belediye başkanları ilçelerinin turizm potansiyeli ile ilgili sunum yaptı.
Burkon Turizm ve Network Fuarcılık tarafından Merinos AKKM’de düzenlenen BUTUR 3. Turizm Fuarı ve 4. Bursa Turizm Zirvesi ile TURFOOD 4. Gıda Fuarı sona erdi.
BUTUR 3. Turizm Fuarı ve 4. Bursa Turizm Zirvesi’nin son gününde Yerel Yönetim Projeleri oturumu gerçekleşti. Oturuma Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği (GÜMTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Yazıcı, Burkon Turizm ve Network Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker, TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı (BTK) Murat Saraçoğlu’nun yanı sıra Bursa Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Daire Başkanı Abdülkerim Baştürk, Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz Ataş, Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin, Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt ve Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın katıldı.
“Bursa kazanırsa hepimiz kazanırız”
TÜRSAB Güney Marmara Bölge Temsil Kurulu Başkanı (BTK) Murat Saraçoğlu, destinasyon yönetiminin çok önemli olduğunu söyledi. Saraçoğlu, “Turizmde tanıtım ve pazarlamada iyi gidiyoruz ama işin ön önemli kısmı yönetim. Tüm marka olmuş kentlerde, destinasyon yönetiminin büyük bir bilgi, birikim ve profesyonellik gerektirdiğini gördük. Bursa kazanırsa hepimiz kazanırız. Dağ ilçeleri Türk kültürünün yaşatıldığı yerler. Özellikle Uzak Doğu’dan gelen misafirlerimiz bu türde kültürünü koruyan yerleri tercih ediyorlar. Biz de bu kültürü ihraç etmek için çalışmalar yürütüyoruz. Sadece doğal ve tarihi güzelliklerimizi değil kültürümüzü de tanıtmalıyız” dedi.
Açılış konuşmasının ardından Yerel Yönetim Projeleri oturumuna geçildi. Oturumun moderatörlüğünü Bursa Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Abdülkerim Baştürk yaparken oturumda Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz Ataş, Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin, Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt ve Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın ilçelerinin turizm potansiyeli ile ilgili sunum yaptılar.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Abdülkerim Baştürk, Bursa’da alternatif turizm yatırımlarına ilişkin bilgi verdi. Baştürk, Bursa’nın sahil ve sualtı turizmi anlamında önemli bir potansiyeli olduğunu belirterek, tek yapılması gerekenin farkındalık oluşturmak olduğunu dile getirdi.
“Sizleri ilçemizi görmeye davet ediyorum”
Yerel Yönetim Projeleri oturumunun ilk sunumunu Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz Ataş yaptı. Başkan Ataş, Bursa’ya en uzak ilçe olduklarını kaydederek, şöyle devam etti:
“Bizde sanayi yok bu nedenle biz de turizme yöneldik. 2016 yılında yapılan bir tesisimiz var. 2019 yılında 110 bin kişiyi ilçemizde ağırladık. Geçen sene kamp karavan festivalimizin ilkini gerçekleştirdik. Okçulukla da ilgili faaliyetlerimiz var. Turizm anlamında bize düşen ne varsa belediye olarak yapmaya hazırız ve çalışmalarımız sürüyor. Ekolojik turizmle ilgili tesis ve restoranımız var. Hepinizi ilçemizi görmeye davet ediyoruz” dedi.
Doğanın ve doğal insanların şehri: Orhaneli
Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt da göreve geldiklerinde turizmle ilgili yatırımların üçüncü, dördüncü sırada yer alırken şu anda faaliyetlerinin birinci sırasında yer aldığını vurguladı. Aykurt, “Biz mottomuzu ‘Doğanın ve doğal insanların şehri’ olarak belirledik. Karagöz’ün mirasını günümüze taşıyoruz ve Karagöz geleneğini devam ettiriyoruz. Bugün Bursa’nın herhangi bir yerine gitmek trafik nedeniyle sıkıcı bir hal aldı. Yollarımız da yapıldı. Orhaneli’ye 30 dakikada gelebilirsiniz. Doğalgazın gelmesiyle birlikte ilçemiz temiz havaya kavuştu ve daha yaşanabilir bir hale geldi. Her hafta ilçemize trekking yapmak için ziyaretçiler geliyor. Yine 15 adet bungalov ev yaptık. Bunun yanında restoran yaptık. Bizim yaptığımız işlere bir hikaye ve ruh katmamız gerekiyor. Bunun yanında kamp karavan festivalini geleneksel hale getirdik. Kocasu deresinde rafting faaliyetleri başlattık. Rafting bizim için turizm anlamında altın vuruşumuz. Bunu başka şeylerle destekliyoruz. Sadağı Kanyonumuz var. Burayı geliştirmek ve yürüyüş alanlarını daha da iyi hale getirmek için çalışıyoruz. Seyir terası ve yeni restoranlar yapacağız oraya. 29. Karagöz Şenliğimizi yaptık. Bu şenliğe 40 bin kişi geliyor. Bu şenliğimize üzümsü meyveler olan ahududu, kiraz, yaban mersini, ahududu ve çilek festivallerini de ekledik. Beyce pazarımız var. Yüzyıllık bir pazar. Organik ürünlerimizden gelin tadın. Orhaneli Kadın kooperatifi kurduk. Önümüzdeki dönemde de zipline, paintball gibi aktivitelerimiz olacak. Yine Gönükbelen Gölcük Yaylası Gençlik Kamp Merkezi’ni hayata geçireceğiz” diye konuştu.
“Tesis eksiğimiz var”
Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın ise ilçelerinin Türkiye nüfusunun 3/2’sine 40 dakika uzaklıkta olduğunu kaydederek, “Bizim turizm değerlerimizden bir tanesi Gürle dağımız. Çok güzel görsel şölen sunuyor ama burada bir tesisimiz yok. Yine İznik Gölü kıyısının yüzde 51’i bizim ilçemizde ama kenarında hiçbir tesisimiz yok. Otokros yarışması yapıyoruz. Bu konuda bir üs olmayı hedefliyoruz. Çilekte en iyi markanın Mahmudiye çileği olduğunu iddia ediyoruz. Burada aynı zamanda maviyemiş ile ilgili çalışmalar da yürütüyoruz. Yine Türkiye’de bir marka olan Gedelek turşularımız. Bu konuda markalaşmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin en güzel Gemlik tipi zeytinin yetiştirildiği yer Orhangazi. 43. Zeytin Festivali’ni yaptık ama şeklini değiştirdik bu sene ve hasat şenliğine dönüştürdük. Ilıpınar Höyüğü’nde kazılar sürüyor. En büyük hayalimiz burayı açık hava müzesi yapmak. İnsanlık tarihinin başladığı noktalardan biri olarak adlandırılıyor. Keramet Ilıcamız var ama tesisleşme konusunda bir şey yapamadık burada. Tesisleşme ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bu konuda yatırımcıları ilçemize bekliyoruz. İhracatta da ilçemizi iyi yerde ama gelen iş insanlarını konaklatmak için Bursa’ya gönderiyoruz” şeklinde konuştu.
Ekoturizme yüzünü döndü
Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin de sanayi anlamında dağ ilçelerinin bir şansı olmadığını belirterek, ilçede yaptıkları faaliyetleri anlattı. Keskin, “İlçemizde gelen misafirlerimizi ağırlayacak yerimiz yoktu. Kocayayla ilgili çeşitli çalışmalar ve düzenlemeler yaptık. Büyükşehir Belediyemizin yaptığı bungalov evler var. Şu anda 24 bungalov var. Doluluk oranlarımız da çok iyi. Orada yapmamız gereken birkaç şey daha var. Sosyal aktiviteler katmamız gerekiyor o bölgeye. Biz de rafting çalışmalarına başlayacağız. Yürüyüş alanlarımızla, Gavurini Mağaramızla güzel bir turizm destinasyonu olacak. Yerel lezzetleri üretmek için kooperatif kurduk. Yöresel lezzetlerimizi buraya gelecek misafirlerimize tattırmak istiyoruz. Kamp karavan ve çadır turizminde yine Kocayayla çok popüler. Kocayayla’da da birçok etkinlik yapıyoruz. Çilek, kiraz ve çörekotu öne çıkan ürünlerimiz arasında. İlçemizde ayrıca güzel bir kültürevi de yaptık. Hepinizi ilçemize bekliyoruz” dedi.
“Bilgi paylaşımı ve network açısından bir fırsat”
Burkon Turizm ve Network Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker de BUTUR 3. Turizm Fuarı ve 4. Bursa Turizm Zirvesi ile TURFOOD 4. Gıda Fuarı’nı değerlendirdiği konuşmasında turizmciler olarak mutlu olduklarını ifade ederek, şunları söyledi:
“Bu zirveler, fuarlar ve festivaller sektör için hem bilgi paylaşımı hem de network açısından bir fırsat. Bunun yanında bu tür etkinliklere şehir dışından binlerce katılımcı geliyor. Misafirler kentimizde konaklıyorlar, alışveriş yapıyorlar. Herkesi memnun eden kamu aktiviteleridir bunlar. Bu türde etkinlikleri sadece bir ticari faaliyetler olarak görmememiz gerekiyor. Açılışımıza zaten siyasi parti, belediye temsilcileri, özel sektör, STK temsilcileri katıldı. Bu da bizim doğru yolda olduğumuzun kanıtıydı. Büyükşehir Belediyesi’ne de Gastronomi Festivali’ni düzenlediği için teşekkür ediyorum. Turizm Fuarı’nda 42 firma yer aldı. Bu firmalar stantlarında ulusal ziyaretçilerini ağırladı. Ulusal düzeydeki turizm firmaları da buradaydı. Bizim bu tür etkinliklerde hedefimiz gerçek alıcıların, Bursa’ya turist getirecek kişilerin kentimize gelmesi ve iş anlaşması yapması. Bizim için sevindirici bir diğer nokta da biz bu fuar ve zirveyi özel sektörün desteğiyle yaptık. Büyükşehir Belediyemiz de bize katkı sağladı. Ben de bu etkinliklerin koordinatörüydüm. Bana duyulan güvenden dolayı herkese teşekkür ederim.”