PLAT Özel Markalı Ürün Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M. İmer Özer, üretim altyapısı ve tecrübesi olmayanların bile dezenfektan üretmeye başladığını belirterek standartlara uygun şekilde üretilmeyen ürünlerin insan sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekti.
BURSA (İGFA) – Dünyayı kasıp kavuran COVID-19 salgını ile mücadelede en önemli tedbirleri: “Maske, Mesafe, Hijyen” oluşturuyor. Pandemi nedeniyle maske ve dezenfektan ürünlere olan talebin rekor seviyeye ulaşması ile birlikte yaşanan krizi fırsat bilip dezenfektan işine soyunan firmalar yeni bir krizin daha ortaya çıkmasına sebep oldu. PLAT Özel Markalı Ürün Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M. İmer Özer, daha önce bu konuda üretim altyapısı ve tecrübesi olmayanların bile dezenfektan üretmeye başladığını belirterek standartlara uygun şekilde üretilmeyen dezenfektan ürünlerin insan sağlığını tehdit ettiğine dikkat çekti.
PLAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İmer Özer, dezenfektan ürünlerde üretici firmanın Biyosidal Ruhsatı olmasının şart olduğunu, ruhsatı olmayan firmaların ‘dezenfektan’ özellikte hiçbir ürünü üretemeyeceği ve pazara sunamayacağını belirtti. Özer, bu ürünlerin Avrupa’ya ihracatında ise firmanın Türkiye’de Biyosidal Ruhsatı olma şartının aranmadığı bilgisini verdi.
Krizi fırsat bilip dezenfektan üretimine ‘girişenler’ ile ‘girişimcileri’ birbirinden ayrı değerlendirmek gerektiğinin altını çizen İmer Özer, “Pandemi ile birlikte dezenfektan ürünlere talep artıp piyasada bu ürünlere ulaşmakta zorluk yaşanınca ne yazık ki asıl işi bu olmayan bazı firmalar da dezenfektan üretmeye başladı. Pandemi ortaya çıkınca aslında dezenfektan üretmeyen bazı firmalar da bu alandaki fırsatı görüp dezenfektan üretmeye koyuldu. AB Yolsuzlukla Mücadele Ofisi’nin (OLAF) Türkiye menşeli ve yüksek oranda metanol içeren 140 bin litreye yakın el dezenfektanına el konduğu açıklaması üzüntü verici. Türkiye bu alanda güçlü ve güvenilir ihracatçılara sahipken çürük elmalar yüzünden ülkemizin imajı sarsılıyor ” diye konuştu.
DEZENFEKTAN İHRACATI KABINA SIĞMIYOR
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçı Birliği (İKMİB) verilerine göre Türkiye’nin 2020 yılının Ocak-Kasım aylarını kapsayan 11 aylık dönemde dezenfektan ihracatı geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 2.350 artışla 223 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde kolonya ihracatı ise geçen yıla kıyasla yüzde 218 artarak 26,2 milyon dolara ulaştı.