DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
15°C
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Dikkat: Ev temizliği, bel fıtığına sebep olabilir

Dikkat: Ev temizliği, bel fıtığına sebep olabilir
A+
A-

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Gökhan Toğuşlu, bel fıtığına kadınlarda daha sık rastlandığına değinerek, “Ev temizliği önemli bir sebep. Koltuk kaldırmak, halıyı silkelemek, pencereyi silerken uzanmak gibi zorlu hareketler fıtığa sebep olabilir. Temizlik yaparken sağlığınızdan olmayın” dedi.

Bel fıtığının her yaşta görülebileceğini belirten Acıbadem Bursa Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Gökhan Toğuşlu, “14 yaşında bir çocuğu bel fıtığından dolayı ameliyat ettiğimi biliyorum. Her yaş grubunda görülebiliyor. L 4-5 seviyesi dediğimiz lomber 4-5 bölgesinde fıtık sıklıkla karşımıza çıkıyor. Kadınlarda daha fazla görülüyor. Yaş, ağır egzersizler, ağır iş yapmak ve genetik sebeplerle karşımıza çıkabiliyor” diye konuştu.

Kadınların kas ve kemik yapılarının erkeklere göre daha zayıf olduğunu belirten Dr. Toğuşlu, “Koltuğu kaldırmak, halıyı silkelemek, ani ters hareket yapmak fıtığa sebep olabiliyor. Evin içinde kanepeyi kaldırmaya çalışmak, pencereyi silerken uzanmak da öyle. Ev temizliği yapanlara önerim, birinden yardımcı olmalarını talep etmeleri, ağır yükleri tek başına değil yükü bölüşerek kaldırmalarıdır” şeklinde konuştu.
Her fıtığı ameliyat etmediklerini belirten Dr. Toğuşlu, hastaya yapılan detaylı muayene ve çekilen MR görüntüsüyle eşleşme sağlanırsa o zaman cerrahi planlama yapıldığını söyledi. Fıtığın, fizik tedavi ya da evde yapılabilecek egzersizlerle, bazen de ilaç tedavisiyle, ameliyata gerek duymadan gerileyebileceğini ifade eden Toğuşlu, “Cerrahi boyuta gelmiş olan bir fıtık için bacakta uyuşmalar, güç kayıpları gibi durumlar görürsek o zaman hasta cerrahi adaydır. Hastayı vakit kaybetmeden gereken cerrahi işlemi yaparak sağlığına kavuşturmaya çalışıyoruz. Doğru zamanda yapılmayan cerrahi işlemler sonrasında ya da hastanın kendine dikkat etmediği durumlarda nüks durumu söz konusu olabiliyor. Hastanın durumuna göre yapılan muayene sonucunda tekrar cerrahi gerekebiliyor” dedi.

“Her bel ağrısı fıtık değildir”

Her bel ağrısının fıtık olmadığının altını çizen Dr. Toğuşlu, “Halkımız arasında yanlış bilinen şeylerden bir tanesi de bu. Yoldan geçen yüz kişiyi çevirsek ve hepsine MR çekip muayene etsek yüzde 80’inde ufak tefek yapılar göreceğiz. Bu cerrahi işlem gerektirecek bir durum değildir. Belim ağrıyor diye cerrahi işlem olacak diye kaide yok. Bunun bazıları ilaçlarla geçebiliyor. Kasın kasılmasıyla alakalı bir durum olabiliyor. Vereceğimiz birkaç ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlarla bile kendiliğinden geçebiliyor. Ancak bacak ağrısı yaşıyorsa bacağında güçsüzlük yaşıyorsa o zaman işin boyutu değişiyor” diye ifade etti.

“Orta sertlikte bir yatak gerekir”

Bel fıtığı olan kişilerin ağrılarını azaltmak için yataklarına da dikkat etmeleri gerektiğinden bahseden Dr. Toğuşlu, “Bu kişilere mutlaka orta sertlikte bir yatak tavsiye ediyoruz. Ayrıca pozisyon değiştirerek uyumaları da daha sağlıklı olacaktır” dedi.

ETİKETLER: