DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
15°C
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Diyarbakır’da işçilerin ‘hak’lı isyanı

Diyarbakır’da işçilerin ‘hak’lı isyanı
A+
A-

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yapımı devam eden Sur evlerinin inşası taşeron ve işçilerin yüklenici firmadan ödemelerini alamamasından dolayı kısmen durdu. Paralarını alamadıklarını söyleyen 15 taşeron ile 70 civarı işçi, hakları verilmezse evleri yıkacaklarını söyledi.

YAĞMUR ENSARİ ÖZEL (YENİGÜN HABER)
Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ işbirliği ile başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları, bazı taşeron ve işçilerin ödeme almamasından dolayı kısmen durdu.  Tarihi Sur ilçesinde inşa çalışmalarını sürdüren taşeron ve işçiler, 2020’nin 6’ncı ayından beri paralarını alamadıklarını söyleyerek yüklenici firma ve yetkililere çağrıda bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrıları ve TOKİ bünyesinde yürütülen kentsel dönüşüm projesine güven duyduklarını ancak yüklenici firmadan ödeme alamadıklarını belirten işçiler, “Cumhurbaşkanına, devlete ve TOKİ’ye güvendik ama aylardır paramızı alamıyoruz. Paramızı vermezler yaptığımız evleri yeniden yıkacağız” dedi.

“DEVLETE GÜVENMİŞTİK”

1 yıla yakın zamandır ödeme alamadıklarını dile getiren Mesut Çiçek, “Çalışanlar olarak 2020’nin 6’ncı ayından beri paramızı alamıyoruz, mağduruz. İşçiler ve taşeronlar olarak hepimiz zordayız. Devlete, Cumhurbaşkanına TOKİ’ye güvendik ama paramızı alamıyoruz. Son 10 gündür muhatap bulamıyoruz. Yetkililere ulaşamıyoruz, ulaştığımız zaman da her zaman bizi erteliyorlar.  Bizi arayıp zaman isteselerdi verirdik birkaç ay daha ama telefonlarımıza bile cevap vermiyorlar. Alacaklılar bizi arıyorlar diye telefonlarımızı kapatmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

“KİRAMIZI ÖDEYEMİYORUZ”

Yüklenici firma tarafından kendilerine karşılıksız çekler verildiğini vurgulayan Çiçek, yaşadığı mağduriyeti şu cümlelerle anlattı: “ Evini satıp işçilerin parasını veren taşeron arkadaşlar var. Karşılıksız çeklerin borçlarını evlerini satarak ödeyen arkadaşlarımız var.  Elektriğini, su borcunu, kirasını ödeyemeyenler var. Başkalarına ev yapmaya geldik ama kendimizi evsiz bıraktık. 15 civarı taşeron parasını alamazken, 70 civarı işçi parasını alamadı.  Toplamda 30 milyon alacağımız var ama paramızı alamıyoruz.”

“EVLERİ YIKMAYI DÜŞÜNDÜK”

Ödemeleri yapılmadığı için çözüm arayışına girdiklerini söyleyen Çiçek, “Ödeme yapmadıkları için çalışmaları durdurduk. Ödemelerimiz yapılmayana kadar bir taş bile oynatmayacağız. Ne yapacağımızı bilmeden bize ödeme yapmalarını bekliyoruz. Paramızı alamadığımız için yaptığımız evleri geri sökmeyi bile düşündük” diye konuştu.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı’na sorunlarını anlattıklarını söyleyen Diyar Doğanay, çözüm bulunmadığı için evlerini sattıklarını söyleyerek, yetkililere şöyle seslendi: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüştük ama ses çıkmadı. Vali Münir Karaloğlu ve Bakan geldiği zaman onlara söyledik. Sorunumuzu çözeceklerini söylediler ama hiçbir çalışma yapmadılar. Bakkala, manava, kasaba, malzemeciye kısacası her yere ödeyemediğimiz borçlarımız var. Bize karşılıksız çekler veriyorlar. Çok fazla zararımız var böyle olduğunu bilseydik bu işe girmezdik.  Sadece TOKİ olduğu için güvendik ama paramızı alamadık. Çeklerin ödemesini evini satıp yapan arkadaşlar var. Eğer para verilmezse hepimiz evlerimizi satacağız.”

‘İŞÇİLERE YEMEK VERİLMİYOR’ İDDİASI

İşçilere aylardır yemek verilmediğini iddia eden Selim Karatay, “20’ye yakın taşeron, yüzlerce işçi burada mağdur olduk. Varımızı yoğumuzu bu işe yatırdık ama buradan paramızı alamıyoruz. Bizlere karşılıksız çekler verdiler ama bizi susturmak için düşük meblağlarda ödeme yaptılar ve rica ederek çekleri geri çekmemizi istediler. Sözlerine güvenip çekleri geri çektik ama bu kez onlara ulaşamıyoruz. Avukata sorduğumuz zaman çeklerin sadece kâğıt parçası olduğunu söyledi.  Bizlere para vermedikleri gibi işe gelen işçilere de yemek verilmiyor. İşçiler aç karına kendi imkânları ile karınlarını doyuruyor” dedi.

‘SUR EVLERİ BU GİDİŞLE BİTMEZ’

Paralarını alamadıklarını gerekçesiyle inşa çalışmalarına durdurduklarını dile getiren Karatay, “Muhatap bulamazsak buraları yıkacağız.  Buradaki evler bu gidişle hiç bitmeyecek. Çağrımıza dönüş yapmazsalar evlerin hepsini yıkacağız. Biz yaptık, bizim paramız ve paramızı almazsak yaptığımız gibi yıkacağız. 1 buçuk milyon paramı buraya yatırdım. İsterlerse gelsinler beni öldürsünler. 30 milyonu bulan paramız var ama her zaman bizi erteliyorlar. Şirket yetkililerine mesaj atınca mesajlarımıza bile dönüş yapmıyorlar” ifadelerini kullandı.