DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
15°C
Bursa
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Yağmurlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
11°C

Diyarbakır’dan İngiltere’ye oyuncak ihracatı

Diyarbakır’dan İngiltere’ye oyuncak ihracatı
A+
A-

Diyarbakır’da Önce Çocuklar Derneği çatısı altında bir araya gelen kadınlar, Nefel Amigurumi Kadın Kolektifi’ni kurdu. 7 kişiyle çıkılan yolda şimdilerde sayıları 60’u bulan kadınlar, projeyle Japon tekniği amigurumi sanatı ile tanıştı. Gönüllülük esasıyla gerçekleştirilen proje kapsamında yapılan oyuncaklar, İngiltere’de bir organik mağazaya gönderiliyor.

YAĞMUR ENSARİ/ŞEHRİBAN ELEFTOZ (DİYARBAKIR YENİGÜN)
Önce Çocuklar Derneği’nde eğitim gören çocukların anneleri de dernek çatısı altında hem sanat öğreniyor, hem de gelir elde ediyor. Çocuğu kursta eğitim görürken saatlerce bekleyen annelerden sadece biri olan Arzu Sunar’ın Japon teknik amigurumi ile oyuncak yapma fikri ile çıkılan yolda Nefel Amigurumi Kadın Kolektifi kuruldu. 7 kadınla başlayan projeye şu anda 60 kadınla devam ediliyor. Kolektifin büyümesi adına mağaza açmayı istediklerini söyleyen Nefel Amigurumi Kadın Kolektifi Koordinatörü Arzu Sunar, “Amigurumi mağazası açmayı istiyoruz, Diyarbakır ve Türkiye’den melek yatırımcı bekliyoruz” dedi.

60 KADIN EVE EKONOMİK KATKI SUNUYOR

60 kadınla projenin sürdüğünü söyleyen Sunar, “Kadın kolektifimizi 1 yıl önce gönüllü bir projeyle başlattık.  Çocuklarımız faaliyetlerinden yararlanırken, bizler 4-5 saat çocuklarımızı bekliyorduk. Hem kendimiz hem çocuklarımız hem de dernek adına ne yapabiliriz diye düşünürken ortaya bu fikir çıktı. Amigurumi yaparak çocuklarımıza doğal oyuncaklar yapmaya karar verdik ve arkadaşlarımız destek vermeye başladı. 7 kişiyle başladığımız projemiz 60 kadına ulaştı. 60 kadın evlerinde oyuncakları örüyorlar, evlerine ekonomik katkıda bulunuyorlar ve çocuklarına sağlıklı oyuncaklar yapıyorlar” diye konuştu.

ÜRÜNLER YURTDIŞINA GİDİYOR

Gönüllü projeler üretildiğini dile getiren Sunar, daha sonra şunları söyledi: “Şu anda hiçbir yerden destek almıyoruz tamamen gönüllü yaptığımız projeleri yurtdışına gönderdik. Kurduğumuz bağlantılarla İngiltere’de bir organik mağazaya ürün gönderiyoruz. Gönüllü gönderdiğimiz çalışma ile bu işin alt yapısını oluşturduk. Malzemelerimizi aldık, ekibimizi kurduk. Malzemelerini gelip buradan alan arkadaşlardan bilenler işliyor, bilmeyenlere ise öğretiyoruz. Evlerinde yaptıkları çalışmalara belirlenen ücretleri alıp evlerine katkı sunuyorlar.”

MELEK YATIRIMCI ARANIYOR

Amigurumi mağazası açmak istediklerini söyleyen Sunar, “Önce Çocuklar Derneği çatısı altında buluşuyoruz ve kolektifin büyümesi adına Amigurumi mağazası açmayı istiyoruz. Bu hedefte bize destek olunmasını istiyoruz. Derin yoksulluk içinde olan kadınlarımız var. Belli bir mesai ve çalışma sistemi gerektirmeyen bir iş; evlerinde çocuklarına bakarken işlerini yapıyorlar. Talep çok fazla, bizi aşmaya başladı; Diyarbakır ve Türkiye’den melek yatırımcı bekliyoruz” diye kaydetti. Çocukları hazır oyuncaklardan uzaklaştırarak; doğal ve organik oyuncaklarla oynamalarını sağladıklarını aktaran Arzu Sunar oyuncaklara Kürtçe isimler verdiklerini söyledi.