DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
14°C
Bursa
14°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
11°C

Düğün işletmecileri zor durumda

Düğün işletmecileri zor durumda
A+
A-

Gaziantep- Kilis Düğün Salonu ve Organizasyon İşletmeleri Dernek Başkanı aynı zamanda Tüm Düğün Salonları Etkinlik ve Organizasyon İşletmecileri Federasyonu Yönetim Kurulu (TÜDİFED) Üyesi olan Grand Aykanat Düğün Salonları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aykanat, Koronavirüs’ün vurduğu düğün sektörünün zor durumda olduğunu belirtti.

KİLİS (İGFA) –  TÜDİFED Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Aykanat, düğün salonları ile ilgili tedbirler alınarak açılması gerektiğini ifade etti. 2019 yılının kasım ayı itibariyle dünyayı etkisi altına alan COVID-19’un mart ayından beri Türkiye’de de etkisini gösterdiğini hatırlattı.

Tüm sektörlerde de olduğu gibi düğün salonu işletmecilerinin de pandemi sürecinde ekonomik olarak zor durumda kaldıpını kaydeden Aykanat, “Türk örf ve adetlerinde aile kavramının ilk temel taşını oluşturan evliliklerin sekteye uğramadan devam etmesi günümüzün en temel sorunlarından olan aile yapımızın bozulmasına engel olacak. Düğün ve davet salonları eğlence amaçlı kullanılan işletmeler olmayıp Anadolu kültüründen ve köklerinden aldığımız sosyal yardımlaşma ve dayanışma geleneğimizdir. Sektörümüzü diğer sektörlerden ayıran en önemli özellik planlaması en az 6 ay önceden yapılmasıdır. Nikah tarihinin belirlenmesi ile düğün yapılacak mekanlar belirlenir. Sektörümüzle ilgili alınan kısa süreli ve anlık tedbir kararları hem düğün törenleri planlayan gelin ve damadı hem de hazırlıklarına aylar öncesinde başlayan işletme sahiplerini maddi ve manevi olarak fazlasıyla etkiliyor” dedi.

SEKTÖRÜN EKONOMİYE YILLIK KATKISI 9 MİLYAR 715 MİLYON DOLAR

TÜİK verilerine göre yılda 570-600 bin arası evlilik gerçekleştiğini açıklayan Aykanat, “Bir çiftin evlilik için harcadığı en düşük tutar 125 bin TL’dir. Düğün sektörünün tüm bileşenleri ile ülke ekonomimize yıllık katkısı 9 milyar 715 milyon dolar olarak hesaplanmıştır. Ülkemizde yaklaşık 10 bin 300 düğün davet mekanı bulunuyor. Evlilik sektöründen direk ve dolaylı olarak etkilenen esnaf ve işletme sayısı 15 bin civarındadır. Sektörden istihdam edilen personel sayısı 1 milyona yaklaşmıştır. Ayrıca düğün davet salonlarına ürün ve hizmet veren düğün sektöründen büyük pay alan beyaz eşya, mobilya, emlak piyasası, kuyumcu, ev tekstili, giyim tekstili, araç kiralama, ayakkabı züccaciye, çiçekçi, gelinlikçi, ses ve ışık sistemleri, fotoğrafçı ve kameraman ,organizasyon firmaları, pasta, kına malzemecileri, berber ve kuaförler, kuruyemişçiler, düğün ikramcıları daha bunlarla beraber birçok firma getirilen kısıtlamalar ile büyük maddi kayıplar yaşamış iflas etmiş kalanlarda iflas etme noktasına gelmiştir” diye konuştu.

MÜZİSYENLER ZOR DURUMDA

Aykanat, “Bu belirsizliklerden dolayı geçimini sadece müzisyen olarak sağlayan sanatçı kimliğinde onlarca arkadaşımız intihar etmesine sebep olmuştur. Bir yıla yakın zamandır sadece iki ay açık kalan düğün salonları için açılış tarihi beklemekteyiz.” ifadelerini kullandı.

İL HIFZISSIHHA KURULU BİZDEN DE GÖRÜŞ ALMALIDIR

Aykanat, “İl hıfzıssıhha kurullarının düğün salonlarıyla ilgili bir karar vereceğinde bizlerinde görüşlerinin alınmasını arz ve talep ederiz. Tüm halkımıza maske mesafe hijyen kurallarına uyarak sağlıklı, mutlu, huzurlu koronasız günler diliyoruz.” diye belirtti.