Avrupa Birliği ve ABD’nin tedarik zincirinde on milyonlarca çocuk işçi bulunuyor. Dünyada neredeyse her 10 çocuktan biri “işçi” durumunda. Bu çocuk işçi tablosu gün geçtikçe artan oranda devam ediyor.
“20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” geride kaldı. Uluslararası kurum ve kuruluşların raporları, çocuk hakları konusunda dünyanın sınıfta kaldığını gösterdi. Dünyada neredeyse her 10 çocuktan biri “işçi” durumunda. Avrupa Birliği ve ABD’nin tedarik zincirinde ise 10 milyonlarca çocuk işçi bulunuyor.
Bu işçilikten en büyük fayda sağlayanların Avrupa Birliği, ABD, Japonya, Norveç ve İsviçre gibi gelişmiş ülkeler olduğu iddia ediliyor. Zürih Üniversitesi tarafından 14 Eylül 2022’de yayınlanan bir araştırmaya göre oyun oynamak yerine çalışan 373 milyondan fazla çocuk var.
10 milyon çocuk mülteci olarak yaşıyor
Öte yandan ülkelerini terk etmek zorunda kalan çocuklar var. Kimi zaman sığınmacı veya mülteci konumuna düşüyorlar. Sadece Ukrayna’dan savaş nedeniyle kaçan 2 milyonu aşkın çocuk mülteci oldu.
Dünya üzerinde yaklaşık 10 milyon çocuk mülteci olarak yaşıyor. Lost in Europe’un 2021’de yayımladığı raporda, Avrupa’da 2018 ile 2020 arasında 18 binden fazla göçmen çocuğun kaybolduğu belirtiliyor. 6-18 yaş arasındaki 244 milyon çocuk ise, insan temel hak ve özgürlüklerinden biri ve en önemlisi olan eğitim hakkından mahrum.
Çocuk haklarının korunması çağrısı
İslam İşbirliği Teşkilatı, üye ülkelere ve uluslararası örgütlere çağrıda bulundu.
Uluslararası toplumu, çocuk haklarının korunması ve çocuklarla ilgili meselelerde bilinç oluşturulması için daha fazla çabaya davet etti.
Savaş, çatışma ve açlık gibi nedenlerle doğduğu ülkenin dışında ya da kendi ülkesinde yerinden edilmiş şekilde yaşamını sürdüren milyonlarca çocuk, kriz ortamlarında en ağır bedeli ödüyor.