DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
14°C
Bursa
14°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
10°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Dünya’nın turşusunu Türkiye kurdu

Dünya’nın turşusunu Türkiye kurdu
A+
A-

Sonbahar ve kış mevsimlerinde sofraların vazgeçilmezi olan turşu, Türkiye’nin en önemli ihracat ürünlerinden biri haline geldi. 2023 yılının 9 aylık döneminde Türkiye, 260 milyon dolarlık turşu ihracatı gerçekleştirdi. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artış anlamına geliyor.

Turşu ihracatında liderlik, biber turşusuna ait. 2023 yılının 9 ayında 118 milyon 200 bin dolarlık ihracatla biber turşusu, en çok talep gören ürün oldu. Kornişon turşusu ise 109 milyon 287 bin dolarlık ihracatla ikinci sırada yer aldı. Diğer sebzelerden yapılan turşuların ihracatı ise 32 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin turşu ihracatı, 136 ülkeye ulaştı. En çok turşu ihracatı yapılan ülkeler ise Almanya, Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Romanya oldu.

Ege Bölgesi’nden 200 Milyon Dolarlık İhracat

Türkiye’nin turşu ihracatının yüzde 77’si Ege Bölgesi’nden yapıldı. Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren turşu üreticileri, 2023 yılının 9 ayında 200 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, turşunun Türkiye’nin geleneksel bir lezzeti olduğunu belirterek, “Anadolu coğrafyasında yetişen lezzetlerden, Türk turşu sektörünün modern tesislerinde ürettiği turşular dünyanın her tarafından talep görüyor” dedi.

Uçak, turşu ihracatının her yıl arttığını belirterek, “2023 yılı sonunda Türkiye’nin ihracatının 400 milyon dolara, Ege Bölgesinin 300 milyon dolara çıkması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 2024 yılında da turşu ihracatımızı 500 milyon doların üzerine taşımayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Hedef 500 Milyon Dolar İhracat

Türkiye, turşu ihracatında 500 milyon dolar hedefini hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren turşu üreticileri, yeni pazarlara açılmak ve mevcut pazarlarda paylarını artırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Turşu üreticileri, yeni pazarlara açılmak için ihracat fuarlarına katılıyor ve yurt dışı pazarlama faaliyetlerini hızlandırıyor. Ayrıca, turşunun sağlıklı ve lezzetli bir gıda maddesi olduğunu tüketicilere anlatmak için tanıtım ve reklam faaliyetlerine ağırlık veriyor.