Emlak hukuku uzmanı Tamer Heper, tapuda kızının adına kayıtlı olan bir evde kira ödemelerinin annesi tarafından alınması durumunda ortaya çıkabilecek hukuki sorunları açıkladı.
Heper, “Tapuda kimin adına kayıtlıysa o kişi mülk sahibidir. Kiracı ve malik arasında doğrudan bağlantı yoktur. Kira ödemeleri tapu sahibi tarafından alınmak zorunda değildir” dedi.
Heper, yaşanan durumda belirsizliklerin ortaya çıkabileceğini belirterek, “Kiralamaların sadece malikler tarafından yapılmadığını örneklerle anlatabilirim. Kiralama sürecinde malik olmayan biri de bu işlemi yapabilir” dedi.
Öte yandan, baba ile muhatap olunmasına rağmen ödemelerin annenin tarafından alınması durumunda kira sözleşmesinin babanın ölümüyle sona ermeyeceğini, mirasçılar aracılığıyla devam edeceğini belirtti. Annesinin hayatta olması durumunda ise kira ilişkisinin devam edeceğini söyledi.
Heper, ödemelerin kayıt altına alınmasının önemine vurgu yaparak, “Makbuzun yokluğunda kiracı ödemeyi ispatlayamayacak ve bu durum tahliye sebebi olabilir” dedi. Tapunun sahibinin aynı zamanda malik olduğunu hatırlatan Heper, karışıklıkların önüne geçilmesi için dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Heper, kira sözleşmesinin, babayla yapılmış olması durumunda babanın vefatıyla birlikte sona ermediğini ve mirasçılar aracılığıyla devam ettiğini belirtti.
Eğer kira sözleşmesi anne ile yapılmışsa ve anne hâlâ hayattaysa, babanın ölümünün kira ilişkisini etkilemeyeceğini vurguladı. Yani, kira sözleşmesi her durumda devam eder, sadece taraflar değişebilir.
Heper, bu durumun biraz riskli göründüğünü belirterek, malın babaya ait olmasına rağmen tapunun kıza ait olmasıyla ortaya çıkabilecek karışıklıklara dikkat çekti ve ödemelerin belgelendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu sayede olası sorunların önüne geçilebileceğini ifade etti.