DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Çok Bulutlu
7°C
Bursa
7°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
8°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C
yildirimwebbanner

Elinde tapusu olanlar bu detaya mutlaka baksın!

Emlak hukuku uzmanı Tamer Heper, tapuda kızının adına kayıtlı olan bir evde kira ödemelerinin annesi tarafından alınması durumunda ortaya çıkabilecek hukuki sorunları açıkladı.

Elinde tapusu olanlar bu detaya mutlaka baksın!
A+
A-

Heper, “Tapuda kimin adına kayıtlıysa o kişi mülk sahibidir. Kiracı ve malik arasında doğrudan bağlantı yoktur. Kira ödemeleri tapu sahibi tarafından alınmak zorunda değildir” dedi.

Heper, yaşanan durumda belirsizliklerin ortaya çıkabileceğini belirterek, “Kiralamaların sadece malikler tarafından yapılmadığını örneklerle anlatabilirim. Kiralama sürecinde malik olmayan biri de bu işlemi yapabilir” dedi.

Öte yandan, baba ile muhatap olunmasına rağmen ödemelerin annenin tarafından alınması durumunda kira sözleşmesinin babanın ölümüyle sona ermeyeceğini, mirasçılar aracılığıyla devam edeceğini belirtti. Annesinin hayatta olması durumunda ise kira ilişkisinin devam edeceğini söyledi.

Heper, ödemelerin kayıt altına alınmasının önemine vurgu yaparak, “Makbuzun yokluğunda kiracı ödemeyi ispatlayamayacak ve bu durum tahliye sebebi olabilir” dedi. Tapunun sahibinin aynı zamanda malik olduğunu hatırlatan Heper, karışıklıkların önüne geçilmesi için dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Heper, kira sözleşmesinin, babayla yapılmış olması durumunda babanın vefatıyla birlikte sona ermediğini ve mirasçılar aracılığıyla devam ettiğini belirtti.

Eğer kira sözleşmesi anne ile yapılmışsa ve anne hâlâ hayattaysa, babanın ölümünün kira ilişkisini etkilemeyeceğini vurguladı. Yani, kira sözleşmesi her durumda devam eder, sadece taraflar değişebilir.

Heper, bu durumun biraz riskli göründüğünü belirterek, malın babaya ait olmasına rağmen tapunun kıza ait olmasıyla ortaya çıkabilecek karışıklıklara dikkat çekti ve ödemelerin belgelendirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu sayede olası sorunların önüne geçilebileceğini ifade etti.

Bu kapanacak 20 saniye