DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
24°C
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Açık
28°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
23°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C

Emeklilik sistemi 12. Kalkınma Planı ile değişiyor

Emeklilik sistemi 12. Kalkınma Planı ile değişiyor
A+
A-

12. Kalkınma Planı’nda emeklilik yaşı yükselebilir, aylık bağlama sistemi değişebilir, malulen emekliler tekrar çalışabilir, bakım sigortası hayata geçirilebilir ve tamamlayıcı emeklilik sistemi güçlendirilebilir.

Türkiye’nin 2024-2028 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı’nda emeklilik sistemi ile ilgili yeni düzenlemeler yer alıyor. Plana göre, emekli aylık bağlama sistemi yeniden düzenlenecek, malulen emekliler tekrar çalışabilecek, bakım sigortası hayata geçirilecek ve tamamlayıcı emeklilik sistemi güçlendirilecek.

Emeklilik yaşı yükselebilir

Planda yer alan düzenlemelerden biri, emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde doğuştan beklenen yaşam süresi artışıyla uyumlu otomatik ayarlama mekanizmalarına ilişkin çalışmalar yapılması. Bu cümle, emeklilik yaşının yükseltilebileceği olasılığını akıllara getiriyor.

Aylık bağlama sistemi yeniden düzenlenecek

Aylık bağlama sisteminde de değişikliğe gidileceği planda yer alıyor. Bu değişiklik, kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik edecek ve mali yük getirmeyecek şekilde yapılacak. Bu değişikliğin olup olmayacağı veya çalışanın faydasına olup olmayacağı da süreç içerisinde kendisini gösterecek.

Malulen emekliler tekrar çalışabilecek

Planda yer alan diğer bir konu, malulen emekli olan kişilerin yeniden işgücü piyasasına dönmesi için mesleki rehabilitasyondan geçirilmeleri. Bilindiği gibi şu anda geçerli olan düzenlemeye göre malulen emekli olan kişiler tekrar çalışamıyorlar.

Bakım sigortası hayata geçirilecek

Türkiye nüfusunun yaşlanmasının sosyal güvenlik üzerindeki etkilerinin azaltılması ve yaşlı bakım hizmetlerinin finansmanı için bakım sigortasının hayata geçirilmesi planlanıyor.

Tamamlayıcı emeklilik sistemi güçlendirilecek

Alternatif emeklilik sistemlerinin güçlendirilmesi ile ilgili düzenlemeler de planda yer alıyor. Şu anda geçerli olan otomatik katılım sisteminin, işveren katkısını da içerecek şekilde ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulması hedefleniyor.