DOLAR
34,5254
EURO
36,1854
ALTIN
2.982,66
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
yildirimwebbanner

Fındık bahçeleri sökülen çiftçiler yardım bekliyor

Fındık bahçeleri sökülen çiftçiler yardım bekliyor
A+
A-

Trabzon’un Maçka İlçesi Esiroğlu Mahallesi (köy) Duralı mevkiindeki fındık bahçeleri hastalık nedeniyle karantinaya alınıp söküldü. Ekmek kapısı kapanan çiftçilere ise bugüne kadar hiçbir yardım yapılmadı.

CHP Ekonomi Masası üyeleri Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Maçka İlçe Başkanı Nihan Göktürk ile birlikte bölgedeki çiftçilerin sorunlarını dinledi.

Maçka’ya bağlı Esiroğlu Mahallesi fındık üreticilerini de ziyaret eden heyet, Duralı mevkiinde ‘Drakula’ olarak bilinen Turunçgil Uzun Anteli Teke Böceği’nin nedeniyle fındık bahçeleri karantinaya alınıp sökülen çiftçilerle buluştu. Bahçe sahipleri, yıllardır fındık ürettikleri bahçelerinin Drakula nedeniyle karantinaya alınıp ağaçlarının söküldüğünü aktardılar. Fındık ağaçlarının söküldüğü yerde yıllık kilo başına 15 lira gibi bir para ödenmesi kararı alındığını ama bugüne kadar herhangi bir para ödenmediğini ifade eden çiftçiler, “Burada 4 yıl boyunca yeni fındık fidanı ekimi yasaklandı. Bizim yeniden fındık üretebilmemiz için en az 8 yıl gerekiyor. Kilo başına 4 yıl boyunca destek verileceği söyleniyor. Bu durumda başka geliri olmayan insanlar neyle geçinecek. Fındığın kilosu için bu yıl 30 liradan bahsediliyor. Bize 4 yıl boyunca 15 lira verilecek. Başka hiçbir geliri olmayan bu insanlar neyle geçinecek. Bu konuda devletin bize yardım etmesi gerekiyor” dediler.

CHP’li milletvekilleri Orhan Sarıbal ve İlhami Özcan Aygun, sorunun çözümü için konuyu gündeme getireceklerini ve takipçisi olacaklarını belirttiler.

Çiftçilerin dile getirdiği bir başka sorun ise, bölgede üretim yapan çok sayıda çiftçinin Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olmadıkları gerekçesiyle tarım desteklerinden yararlanmamaları konusuydu.

ÇKS sorununa çözüm şart

CHP’li Sarıbal, “Bu sorun mutlaka giderilmeli. Mahallenin muhtarının oluru ile Ziraat Odası’ndan alınacak bir belge ile bu insanların sorunu giderilmeli. Muhtar kimin ekip kimin ekmediğini bilir. Tarım İl Müdürlüğünün kayıtlarında da kimin ekip ekmediği bilgisi var. Ziraat Odasından alınacak bu belgeyle üretim yaptığı belirlenen insanlar tarım desteklerinden yararlandırılmalı” dedi.

Bu kapanacak 20 saniye