DOLAR
34,4871
EURO
36,1998
ALTIN
2.960,70
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
7°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
yildirimwebbanner

Fotoğrafın tarihsel yolculuğu Nilüfer’de

Fotoğrafın tarihsel yolculuğu Nilüfer’de
A+
A-

Nilüfer Fotoğraf Müzesi’nin kuruluş yıldönümünde düzenlenen ‘Geçmişten Görüntüler’ sergisi ve söyleşisi, izleyenleri fotoğraf sanatında tarihsel bir yolculuğa çıkardı.

Nilüfer Belediyesi Misi’de ziyarete açılan Nilüfer Fotoğraf Müzesi’nin 4. yıl dönümünde bir dizi etkinlik düzenledi. Etkinlik kapsamında ilk olarak Ömer Koç Koleksiyonu’ndan ‘Geçmişten Görüntüler’ sergisinin açılışı gerçekleşti. Ömer Koç Koleksiyonu’na ait yaklaşık 50 eserin yer aldığı ve fotoğrafın icadından başlayarak Osmanlı Dönemi fotoğrafçılarının eserlerine kadar tarihsel bir süreci gözler önüne seren sergi ilgiyle izlendi. Küratörlüğünü Engin Özendes’in üstlendiği sergi 27 Şubat 2022 tarihine kadar sanatseverlerin izlenimine açık kalacak. 

Etkinliklerin ikinci bölümünde ise fotoğraf sanatçısı, yazar ve küratör Engin Özendes Misi Sanatevi’nde düzenlenen söyleşide katılımcılarla buluştu. Engin Özendes, sergiden yola çıkarak Osmanlı Dönemi fotoğrafçıları ve sanatı ile ilgili bilgileri paylaştı. 

“Osmanlı İmparatorluğu’nda Fotoğrafçılık 1839-1923” başlıklı söyleşide konuşan Engin Özendes, “Fotoğraf 1839 yılında icat oluyor ve Fransız sanatçılar bugünkü Türkiye topraklarında ilk olarak İzmir’e ayak basıyorlar. Daha sonra İstanbul’da da çekimler yapıyorlar. Türkiye’de ilk yerli fotoğraf stüdyosu İstanbul’da 1850’de açılıyor. Daha sonra Osmanlı’da fotoğraf çok önemseniyor ve ileri noktalara geliyor. Oryantalist akım da bu gelişimde çok etkili oluyor. Buradan dışarıya çok fotoğraf gidiyor ve ciddi bir ticari araç oluyor. Fotoğrafçılığın ilk döneminde stüdyolara ağırlık vererek ön plana çıkanlar Rum ve Ermeniler olmuştur. Sonra Müslüman olanlar da bu konuya ilgi göstererek bu sanatın içinde yer edinmişlerdir. Osmanlı’da da önemli isimler ön plana çıkarak tarihi eserler ortaya çıkarmıştır” dedi.      

Bu kapanacak 20 saniye