Mardin’de Gazeteci-Yazar Faraç Çobanoğlu, dört yıl süren çalışma sonucunda Mardin basın tarihinin kitabını yazdı.
MARDİN (İGFA) – Gazeteci-Yazar Faraç Çobanoğlu, Mardin Basın Tarihi üzerine Artuklu Üniversitesi Tarih Anabilim Dalı’na sunmuş yüksek lisans tezini “Çok Partili Döneme Geçişin Yerel Basına Etkisi: Demokrat Parti Dönemi Mardin Basını” adıyla kitaplaştırdı.
Yaptığı literatür çalışmasında birkaç makale hariç Mardin Basın tarihi ile ilgili yazılmış bir kitap çalışmasının olmadığını ifade eden Çobanoğlu, kendi çalışmasının 1950-1960 yılları arasında yayın yaşamına girmiş olan ve Mardin’in siyasetin yanı sıra sosyo-ekonomik gelişmesinde rol oynamış olan gazetelerin biçim ve içerik incelemelerine dayandığını anlattı. Gazetelerin kimler tarafından yayınlandığı ve ne gibi konuları haber yaptıklarının ayrıca ele alındığı kitapta, akademik olarak da Türkiye’de çok partili hayata geçişin yerel basın üzerine etkilerini de incelediğini belirten Çobanoğlu, “Basın siyaseten kamuoyu bilincinin oluşumunda ve gelişiminde büyük bir etkiye sahip. Zaten şehir olarak Mardin’de objektif bir çoğulculuk vardı. Bu nedenle İncelemek istediğimiz zaman dilimi bir hayli önem kazandı” dedi.
Mardin merkezde yaklaşık 10 gazetenin yayın yaptığını kaydeden gazeteci yazar Faraç Çobanoğlu, Mardin’den yana olan gazetelerin yayın yaşamanı sürdürdüklerini tespit ettiğini belirterek, o nedenle yazdığı kitabın bugünkü Mardin’i daha anlayabilmek için hem siyasetçilerin, hem de konuyla ilgili STK mensupları tarafından okunması halinde yararlı olacağını düşündüğünü söyledi.
Bu kapanacak 20 saniye