DOLAR
34,4719
EURO
36,2124
ALTIN
2.961,83
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
6°C
Pazar Az Bulutlu
8°C
Pazartesi Açık
9°C
yildirimwebbanner

Hamile kadını işe almayan şirkete ‘ayrımcılık’ cezası

A+
A-

İş başvurusu sürecinde hamile olduğunu öğrenip şirket yetkilisine bildiren kadın, şirketin ayrımcılık yaptığı ve kendisini işe başlatmadığı gerekçesi ile şikayetçi oldu. Şirkete para cezası verildi.

Ülke genelinde onlarca mağazası bulunan özel bir şirkete aylarca hazırlık yaptıktan sonra başvuruda bulunan N.B. isimli kadının işe alımı onaylandı. Evraklarını hazırlayan N.B., hamile olduğunu öğrenince durumu şirket yetkilisine bildirdi. Şirket, kapılarını N.B.’ye kapatınca kendisine yapılan ayrımcı muamelenin hukuka aykırı olduğunu ileri süren N.B., Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) başvurdu.

Kurum, muhatap şirketin savunmasını da aldı

Şirket; başvuranın hamileliği gerekçesiyle işe alınmadığı iddialarını reddetti. İHA’nın haberine göre; insan kaynakları yönetimince yapılan değerlendirme ile başvuranın istenen kriterlere uygun olmadığının anlaşıldığını, ilgili pozisyon için yeni bir personel istihdamına gidilmediğini, başka bir şubeden personel nakli ile ihtiyacın karşılandığını ileri sürdü. Tarafların iddialarını inceleyen kurum, emsal nitelikte bir karara imza attı.

TİHEK kararı

Kararda şu ifadelere yer verildi:

“Somut olayda, başvuranın hamileliği gerekçesiyle işe alınmaması çerçevesinde cinsiyet temelinde doğrudan ayrımcılık iddiası mevcuttur. Başvuran, dilekçesinde, iş başvurusunda bulunduğu şirketin yetkilileri ile gerçekleştirdiği yüz yüze ve telefon aracılığıyla yapılan görüşmeler ile ilgili olarak detaylı bilgiler vermiştir.

Gerçekleşen ön görüşmenin olumlu geçmesinin ardından merkez tarafından dosyasının onaylanmasını müteakip işe başlama evraklarını toparlamaya girişerek cep telefonuyla tekrar arandığında hamile olduğunu muhatap taraf ile paylaştığını, başvuranın hamileliği konusunda muhatap firmayı bilgilendirmesinden sonra firmanın iş başvurusuna olumsuz dönüş yaptığını ifade etmektedir.

Muhatap şirkete 1.963 TL ceza verildi

Bir işverenin, gebelik söz konusu olduğunda, hamile bir kadın üzerinde, objektif ve makul bir gerekçeye sahip olmayan ve meşru bir amaç gütmeyen olumsuz bir farklı muamelede bulunmasının ayrımcılık teşkil ettiği açıktır.

İddianın gerçekliğine ilişkin kuvvetli emareleri ve karine oluşturan olguların varlığını ortaya koyduğu, muhatap şirketin başvurana yönelik cinsiyeti dolayısıyla farklı muamelede bulunulmadığı hususunu ispatlaması gerektiği nihayetinde muhatabın başvuranı gebeliği nedeniyle işe alınmadığı iddiasını çürütemediği ve ayrımcılık yasağını ihlal etmediğini kanıtlayamadığı değerlendirilmiştir.

Başvuruda cinsiyet temelinde ayrımcılık yasağı ihlali yapıldığına, muhatap şirket hakkında 1.963 TL idari para cezası uygulanmasına oy birliği ile karar verilmiştir.”

Bu kapanacak 20 saniye