Ülkemizin yeni eğitim yuvası Bursa Mudanya Üniversitesi’nde konuşan Anadolu Gazeteciler ve Spor Yazarları Derneği Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, “Değiştirile değiştirile yamalı bohçaya dönen 70 yıllık basın kanunu artık işlevini yitirdi. Yeni MEDYA YASASI ve MESLEK ODASI yapılanması şart oldu” dedi.
“Bölüne bölüne un ufak olup bin parçaya ayrılan meslek kuruluşları ve basın meslek kuruluşları artık ağlanmayı sızlanmayı bırakıp bu gerçekle yüzleşmelidir” diyen Erdoğan, “Asıl mesele, sokağa düşen gazetecilik mesleğini kurtarmaktır. Tek tek ağaçlara bakmayı bırakın, orman yanıyor orman!” ifadesini kullandı.
Basın ve medyanın tek çıkış yolunun kaldığını, bunun da Yasama organı olan Meclis çatısı altında mümkün olabileceğini vurgulayan Anadolu Gazeteciler ve Spor Yazarları Derneği(AGSYD) Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, Derneğin 30.Kuruluş Yılı Etkinlikleri kapsamında Bursa Mudanya Üniversitesi’nde düzenledikleri MEDYA KONFERANSI’nda konuştu.
Türk Dünyası 7.Belgesel Film Festivali Ödüllü Filmleri Gösterimleri’nin de yapıldığı 3 gün süren organizasyonda, meclisteki dezenformasyon yasa tasarısı tartışmalarının basın ve medya konusunu bir kez daha ülke gündemine taşındığına değinen Erdoğan şunları söyledi:
“Aslında orman yanıyor biz ağaçlarla uğraşıyoruz. Yargısız infaz gazeteciliği almış başını gidiyor, haysiyet cellatlığı tavan yapmış, şantaj gazeteciliği memleketi ahtapot gibi sarmış ve dahi, kuralsız/kaidesiz yapılan gazetecilik mesleği adeta sokağa düşmüş; biz bilmem kaç yıllık basın kanununda yapılan değişiklikler üzerinde ahkam kesip duruyoruz.
Bu sözleri söylemekten, bu cümleleri kurmaktan büyük hicap duyuyorum ama ne yazık ki gazetecilik, yoldan geçen herkesin yapabileceği bir meslek haline düşürüldü. Yanlış anlaşılmasın, asla küçümsemek için söylemiyorum bugün bir berber ya da bir terzi dükkanı veya bir lokanta açabilmek için dahi bir dizi prosedür, şart ve koşulların yerine getirilmesi zorunluluğu var. Belli bir kuralı, kaidesi, yolu, yordamı söz konusu ve bunu takip eden bir esnaf odaları birliği var. Aklınıza gelebilecek diğer tüm mesleklerin de kendine özgü yasası var ve buna uygun yönetmeliği çıkarabilecek meslek kuruluşları yapılanmaları ile birlikte uzun yıllar önce hayata geçirilmiş kuralları, kaideleriyle birlikte tıkır tıkır da işliyor.
Adımız filanca gazeteciler cemiyeti veya falanca basın meslek kuruluşu olursa olsun, bizler artık bulunduğumuz her ortamda, giderek çok daha büyük zorluklar içinde çırpınan, ayakta ve hayatta kalma mücadelesi veren basında tek çıkış yolunun Yasama çatısı altında yani Meclis’te olduğunu yüksek sesle dile getirmeliyiz.
‘Yaygın basın yanıyor, Anadolu basını ölüyor, yerel medya bitti bitiyor’ türünden ağlanmaları sızlanmaları bırakıp çözüm üretmeli ve tek çıkış yolunu göstermeliyiz.
Tıpkı Barolar Birliği’inde olduğu gibi aynen Tabipler Odası’nda olduğu gibi, tıpkı Mimarlar Mühendisler Odası’nda ve kanunla kurulmuş diğer tüm meslek odalarında olduğu gibi BASIN MESLEK ODASI yapılanmasının ELZEM haline geldiğini bıkmadan usanmadan haykırmalıyız.
Şöyle örneklendireyim. Bugün bir hukuk fakültesini bitirdiniz ve diplomanızı aldınız diyelim. Hemen ertesi günü gidip ‘hadi artık ben bir avukatlık bürosu açayım’ diyebiliyor musunuz? Tabi ki hayır. Ne yapmak zorundasınız? Elbette ki Barolar Birliği’nin kapısını çalmak ve belli bir süre staj yapmak başta olmak üzere öncelikle belli koşulları yerine getirmek ve ruhsat almaya hak kazanmak zorundasınız. Doktorlukta da böyle, mimarlıkta da böyle, mühendislikte de böyle ve aklınıza gelecek her meslek dalında da bu durum böyle.
Bu memlekette herhangi bir şarta şurta bağlanmamış, kuralsız kaidesiz yapılabilen tek iştir gazetecilik. O nedenle de maalesef ayağa düşmüş, saygınlığı yok olmuş, güvenilirliği kalmamış, adeta sokağa düşmüş, hatta oradan merdiven altına inmiş, yerlere serilmiştir. Dramatik olan ve acil çözüm bekleyen hazin tablo maalesef budur.
Bunun tek bir nedeni var. Ülkemiz basın ve medyası değiştirile değiştirile yamalı bohçaya dönen yetmiş yıllık bir basın yasasıyla yö-ne-ti-le-mi-yor.
Her seferinde Meclis’e getirilen ve aslında palyatif çözümler içeren yasa tasarıları, sorunları daha da karmaşıklaştırıp katmerleştiriyor.
Gelişen iletişim teknolojisi ile birlikte nitelik ve nicelik değişimine uğrayan basın ve yeni medya düzeninin, sıfırdan ele alınıp düzenlenecek adam akıllı bir BASIN MESLEK YASASI ve buna göre yapılandırılacak bir BASIN MESLEK ODASI oluşumuna ihtiyaç var. İki kere iki dört.
Bölünmüş, parçalanmış, ayrışmış, iyiden iyiye kutuplaşmış gazeteci cemiyetleri, küçük olsun benim olsun anlayışıyla her biri ayrı telden çalan federasyonlar, konfederasyonlar ya da diğer tüm basın meslek kuruluşları, ziyanı yok demokrasilerdeki çok sesliliğin gereği olarak varlıklarını devam ettirsinler. Bunda herhangi bir beis olmaz, olamaz.
Ancak kamusal sorumluluk gibi anlamlı bir işlev de taşıyan gazeteciliği, basın özgürlüğünün sınırlarını evrensel kriterler ışığında mümkün olduğunca geniş tutabilecek bir BASIN MESLEK YASASI ve MESLEK ODASI düzenlemesinin kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz. Bugün olmazsa yarın, yarın olmazsa öbür gün yani er ya da geç, Meclis çatısı altında böyle bir yapılanmanın kotarılmasına mutlaka gidilecek, başka yolu yok.
Hukukçu milletvekillerinden, iletişim bilimi uzmanı akademisyenlerden, cemiyetlerden, meslek kuruluşları ve duayen gazetecilerden oluşacak geniş katılımlı bir komisyon günler, haftalar hatta aylar sürecek bir istişare sonucunda asgari müştereklerde buluşacak ve böyle bir çözümü kamuoyunun önüne sunacaklar. Çünkü artık bunun lamı cimi kalmadı.
Gazetecilik mesleğini sokaktan kurtarmanın, meslek etiğini yeniden tesis etmenin, basın emekçilerini insani yaşam koşullarına taşıyacak özlük haklarına kavuşturmanın, çığırından çıkan internet ve dijital gazeteciliği gelişen teknolojiye uyarlayarak gazetecilik kapsamına almanın, sosyal medyayı kirlilikten arındırmanın ve yeni medya düzenini kural ve kaideleriyle kurarak, gazeteciliği yeniden saygınlığa kavuşturup güven tesis etmenin tek yolu da yordamı da budur.
Özetle pusulamız YENİ MEDYA DÜZENİ, parolamız YENİ MEDYA YASASI, işareti de BASIN MESLEK ODASI yapılanması olmalıdır.
Anadolu Gazeteciler ve Spor Yazarları Derneği olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonra da izleyeceğimiz YOL HARİTAMIZ budur. Bu amaç ve hedef doğrultusunda, gazetecilik mesleğinin yeniden ayağa kaldırılması için verilecek ortak mücadele noktasında, tüm basın meslek kuruluşlarıyla iş birliğine de hazırız.