DOLAR
34,5254
EURO
36,1854
ALTIN
2.982,66
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
21°C
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
19°C
Cumartesi Kar Yağışlı
6°C
Pazar Az Bulutlu
7°C
Pazartesi Açık
9°C
yildirimwebbanner

İÇHASTALIKLARI UZMANI DR. LEVENT KAZAK: “İNSÜLİNDİRENCİNİN YÜKSEKLİĞİ YENİ HASTALIKLARI TETİKLEYEBİLİR”

İÇHASTALIKLARI UZMANI DR. LEVENT KAZAK: “İNSÜLİNDİRENCİNİN YÜKSEKLİĞİ YENİ HASTALIKLARI TETİKLEYEBİLİR”
A+
A-

Doruk Sağlık Grubu Özel Bursa Çekirge Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Kazak, İnsülin direncinin sinsi bir hastalık olduğunu söyledi.

Levent Kazak

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Kazak, insülinin kas, yağ ve karaciğer gibi kan şekerini kullanan dokulara şekerin alınması ve kullanılmasını sağlayan, pankreastan salınan bir hormon olduğunu, insülin direncinin de şeker hastalığı, inme, kalp damar hastalıkları, ateroskleroz, hipertansiyon, karaciğer yağlanması hastalıkların habercisi olabileceğini ifade etti.

Dokularda insülin direnci varsa şekerin dokulara alınıp, kullanılması, yakılması zor olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Kazak, “Bu durum daha çok insülin salınmasına yol açar. Pankreas daha çok insülin salarak şekerin dokular tarafından kullanılması yoğun çaba sarf eder” dedi.

Aşırı salınan insülinin açlık hissine, daha çok yeme ve atıştırmaya neden olarak bir kısır döngü oluşturduğuna işaret eden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Kazak, “Bu durum hem insülin rezervini azaltır hem de kanda dolaşan aşırı insülin miktarı obezite, hipertansiyon, ateroskleroz gibi kronik hastalıkların oluşması için uygun bir ortam hazırlar” diye konuştu.

Hastalığın belirtileri hakkında bilgiler veren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Kazak, hastalığın çabuk acıkma, geç doyma, yemeklerden 2-3 saat sonra tekrar oluşan acıkma hissi, elde ve ayakta titreme gibi belirtilerinin olduğunu söyledi.

İnsülin direnci yüksekliğinin, başka hastalıkları tetiklediğine de dikkat çeken Doruk Sağlık Grubu Özel Bursa Çekirge Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Kazak, insülin direnci, obezite ile kanser arasında ilişki saptanan çok sayıda çalışmanın olduğunu dile getirdi.

Genetik yatkınlık, hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme gibi nedenlerin insülin direncini tetiklediğini de sözlerine ekleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Levent Kazak, açıklamasını şöyle tamamladı: “Yemek borusu, kalın bağırsak, safra yolları, pankreas, meme, rahim, yumurtalık, prostat, böbrek, mesane, tiroid ve lenf kanseri riskini artırdığı yapılan birçok bilimsel çalışmada gözlemlenmiştir. Ayrıca insülin direnci, şeker hastalığı, inme, kalp damar hastalıkları, ateroskleroz, hipertansiyon, karaciğer yağlanması, lipid yükseklikleri, polikistik over hastalığı ve infertilite gibi birçok hastalık için suçludur. Alzheimer (bunama) ile insülin direnci arasında bağ olduğu da saptanmıştır.”

Bu kapanacak 20 saniye