İkinci el otoda daralma haziran ayında da devam etti. Fiyatlar dip noktada; ancak trendde radikal değişimler bekleyen uzmanlar ‘alım zamanı’ diyor…
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Motorlu Kara Taşıtı İstatistikleri verilerine göre haziran ayında 2023 yılının aynı ayına göre ikinci el otomobil piyasası yüzde 25 oranında daraldı. Geçen senenin haziran ayında 583 bin 627 adet olarak gerçekleşen ikinci el otomobil pazarı, bu yılın aynı ayında 435 bin 828 adet oldu. Yıl geneline bakıldığında ise 2023’ün ilk 6 ayında 3 milyon 918 bin 848 olan pazar bu yılın aynı döneminde yüzde 17,7 daralarak 3 milyon 224 bin 873 adette kaldı.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el piyasasında yaşanan durgunluğun birçok sebebi olduğuna dikkat çekerek, “Banka kredi faiz oranlarının yüksek, vade sayılarının ise düşük olması, ayrıca vatandaşın krediye erişiminin kısıtlı olması araç piyasasının durgun seyretmesine sebep olmuştu. Tüm bunlar sürerken bayiler tarafından yapılan sıfır araçta kampanyalar ve bayilerin finansmana erişimde sunduğu çözümler ikinci el piyasasını durma noktasına getirdi. Ayrıca yüksek getirisi sebebiyle vatandaşların toplu parasını mevduat faizinde değerlendirmek istemesi, bu sebeple ihtiyaçlarını ötelemesi de piyasanın önünde büyük bir engel oluşturuyor” diye konuştu.
“Şimdi alan karlı çıkacak”
Sonbaharla birlikte fiyatlarda artış beklendiğini belirten Erkoç, “Şu an fiyatlar olması gereken seviyelerde devam ediyor. Banka kredi faizleri tepe seviyeleri gördü, artık yatay bir seyir, hatta faiz düşüşleri de bekleniyor. Dövizde ise bir miktar yükseliş başladığını görüyoruz. Bu durumda vatandaşların bankadaki mevduatlarını araç ve gayrimenkul alımına yöneltmesi bekleniyor. Doğal olarak talebin artması, piyasanın hareketlenmesi ve fiyatlarda yükseliş bekleniyor. Sonbahar öncesi fiyatlar yükselmeden temmuz ağustos dönemleri araç almak, ihtiyaçları karşılamak için en doğru zaman” dedi.
Şu an mevduat faiz getirilerinin yüksek olmasıyla insanların beklemede olduğunun altını çizen Erkoç, “Ekonomik gidişatın sonbahar itibarıyla değişeceğini öngörüyoruz. Bilindiği gibi faiz düşünce kurlar artışa geçer, bu durumda da sıfır araç pahalanır ve talebin ikinci ele kayması burada da fiyatları yükseltir. Ayrıca sonbaharda okulların açılması ve tatil sezonunun bitmesi de ikinci elde bekleyen talepleri de harekete geçirecektir. Trendde radikal değişimler olabilir, bu dönemi iyi değerlendiren alıcı karlı çıkar” değerlendirmelerinde bulundu.