Bu kez Aileler Üniversitede!
Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi iş birliği ile hayata geçirilen Aileler Üniversitede projesinde eğitimler başlıyor. Koruyucu, önleyici ve rehabilite edici faaliyetleri kapsayan online eğitimler ile “Bilinçli Birey, Sağlıklı Aile, Güçlü Toplum” modelinin oluşturulması hedefleniyor. Pembe, Turuncu, Beyaz ve Kırmızı olarak adlandırılan kapalı gruplarda her oturum ortalama 2 saat sürecek. İlk oturum ‘Pozitif İletişim, Güçlü İlişki’ isimli eğitim programı ile Pembe Grup için 22 Haziran’da başlayacak.
Bireylerin bilinçlenmesi, bu doğrultuda sağlıklı aile ve güçlü toplum yapısının dizayn edilmesine katkı sağlamak amacıyla Üsküdar Üniversitesi ve uygulama ortağı NPİSTANBUL Beyin Hastanesi işbirliği ile tasarlanan Aileler Üniversitede projesi eğitimleri Haziran ayında başlıyor.
Pembe Grup eğitimleri 6 hafta sürecek
Aileler Üniversitede eğitimlerinin ilki Pembe Grup altında 24 Haziran’da başlayacak. ‘Pozitif İletişim, Güçlü İlişki’ adlı eğitimlere evlilik öncesi dönemdeki bireyler, çift olarak veya bireysel olarak katılım sağlanabilecek. Eğitim programında, evlilik ve aile hayatında karşılaşılacak güçlüklerin neler olduğu ve Pozitif Psikoloji ilkeleri ile bunları mutlu bir evlilik için avantaja çevirebilmenin yolları gibi önemli konular ele alınacak. Maksimum 20 kişi ile sınırlı Pembe Grup eğitimleri, her Çarşamba günü 16:00 ile 18:00 saatleri arasında 6 oturumda gerçekleşecek. Grubun eğitimleri; ‘Farkındalık, güçlü yönleri tanıma ve geliştirme’, ‘Pozitif iletişimi öğrenme’, ‘Çatışma yönetimi, uzlaşmacılık’, ‘Evlilik süreçleri, sık karşılaşılan sorunlara hazırlanma’, ‘Ortak kültür, paylaşılan anlam yaratma’ ve ‘Sağlıklı cinsellik’ modüllerinden oluşuyor. Pembe Gruba eğitim verecek uzmanlar arasında, Çocuk ve Aile Terapisti Kudret Eren Yavuz, Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, Özgenur Taşkın, Sera Elbaşoğlu ve Aziz Görkem Çetin yer alıyor.
Evlilikte empatinin önemi anlatılacak
İlişkilerinde çatışmalar ve sorunlar yaşayan çiftlerin eğitim alacağı Kırmızı Grup için ilk oturum 26 Haziran Cuma günü başlayacak. 4 hafta boyunca her Cuma günü 15:00 ile 16:30 saatleri arasında gerçekleşecek online eğitimlerde Uzman Klinik Psikolog Serkan Elçi katılımcılara yol gösterecek. ‘Kendimi ve eşimi ne kadar tanıyorum’ başlığı altındaki eğitimler; ‘Kendini tanıma nedir, evliliğime ne katkı sağlar?’, ‘Başkasını tanıma ve empatinin evlilikteki rolü nelerdir?’, ‘Karakter güçlerinin evlilik uyumundaki etkileri nelerdir?’ ve ‘Çatışma esnasında ve çözüm yollarında kendini tanıma ve başkasını tanımanın yardımcı olduğu noktalar nelerdir?’ modüllerinden oluşuyor.
İlişkilerin ihtiyaçları saptanacak
İlişkilerinde menmuniyetsizlik yaşayan evli ya da evli olmayan yetişkinlerin katılabileceği Turuncu Grup eğitimleri, 1.5 saatten oluşan tek oturum ile gerçekleşecek. Oturumdan sonra ise katılımcılardan alınan bilgiler ve ölçek sonuçları doğrultusunda ilişkilerinin ihtiyaçlarına uygun program modüllerine yönlendirilmeleri sağlanacak. 22 Haziran Pazartesi günü, 14:30 ile 16:00 arasında ‘İhtiyacım var mı?’ başlığı altında gerçekleşecek online eğitimde Klinik Psikolog Gülçin Şenyuva ve Aslı Başabak Bhais katılımcılara yardımcı olacak.
Gençler de kendilerini keşfedecek
Aileler Üniversitede uygulaması, gençlerin de kendilerini tanımalarına fırsat sunacak. 13 – 18 yaş aralığındaki gençlerin katılabilecekleri Beyaz Grup eğitim modülleri; ‘Kendini ne kadar iyi tanıyorsun?’, ‘Duyguların mı seni yönetir, sen mi duygularını yönetirsin?’, ‘Özgürlüğe giden yol, davranışlarının sorumluluğunu almaktan geçiyor’ dan oluşuyor. Eğitim süresince etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış farkındalık, duyguları tanıma ve ifade etme, sorumluluk ve özgürlük dengesinin kurulması gibi önemli konularda bireylerin eğitimi sağlanacak. 27 Haziran Cumartesi günü başlayarak 3 hafta boyunca 15:00 – 16:30 saatleri arasında gerçekleşecek oturumlarda Çocuk – Ergen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Emel Sarı Gökten ve Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, gençlerin kendilerini tanımalarına katkıda bulunacak.
Eğitimlere dileyen herkes https://npistanbul.com/aile-universitesi/ web sitesi üzerinden ilgili formu doldurarak katılabiliyor.