DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
15°C
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak;”Hangi mahalleyi, kaç nüfusla nereye taşıyacaksınız ?”

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak;”Hangi mahalleyi, kaç nüfusla nereye taşıyacaksınız ?”
A+
A-

Bursa’da kentsel dönüşüm çalışmaları ne durumda? İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak “Hangi mahalleyi, kaç nüfusla nereye taşıyacaksınız, nasıl yıkacaksınız, yerine ne yapacaksınız, bunları yaparken planın şekli nasıl olacak, sosyal alanları, eğitim alanlarını nasıl sağlayacaksınız gibi çalışmalar yok. Biz sadece kentsel dönüşüm çalışması yapalım diyoruz, konuşuyoruz. Adım atabilmiş değiliz” dedi.

Deprem fay hattı üzerinde yer alan ve riskli şehirlerin başında gelen Bursa’da kentsel dönüşüm çalışmaları bir an önce tamamlanmalı.

Olası bir deprem anında, depremin zararlarını en aza indirmek için depreme dayanıksız yapılar yeniden inşa edilmeli.

Yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarıyla Bursa’da geleceğin daha güvenli olması sağlanmalı ancak şu ana kadar istenilen sonuçlara ne yazık ki ulaşılamadı.

“BURSA’DA YAPILAN ÇALIŞMALAR MAALESEF YETERLİ DEĞİL”

“Bursa’da kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığı söylenemez” diyen İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, “Hiçbir çalışma yapılmıyor diyemeyiz. Bir takım çalışmalar yapıyoruz. Yıldırım Belediyesi’nin başlatıp, Osmangazi Belediyesi’nin devam ettiği çalışmalar var. Müteahhitler ile Nilüfer’de yapılan çalışmalar var. Ancak bunlar Bursa bütününde problemleri ortadan kaldıracak çalışmalar değil. Kentsel dönüşüm çok farklı bir iş. İyi planlanması lazım. Belki planlanma aşaması uzun yıllar alabilir. Çünkü bu planlama çalışmalarının içinde yapı envanteri de var. Bizim yapılarımızın çoğu eski ve ekonomik ömrünü tamamlamış yapılar. Bir kısmı kaçak. Bazıları ruhsatlı yapı ama ruhsata aykırı. Dolayısıyla kentsel dönüşüm çalışmasının yapılabilmesi için elimizde envanterinin olması lazım. Hangi mahalleyi, kaç nüfusla nereye taşıyacaksınız, nasıl yıkacaksınız, yerine ne yapacaksınız, bunları yaparken planın şekli nasıl olacak, sosyal alanları, eğitim alanlarını nasıl sağlayacaksınız gibi çalışmalar yok. Biz sadece kentsel dönüşüm çalışması yapalım diyoruz, konuşuyoruz. Adım atabilmiş değiliz. Kentsel Dönüşüm Kanunu’nun üzerinden 14 sene geçti. Körfez depreminin üzerinden 21 yıl geçti. Bunlar hep boşa geçmiş, boşa gitmiş yıllar. Oturup planlamalar yapabilirdik. Elimizde kullanabileceğimiz bir plan olsaydı, bugün kentsel dönüşümün büyük bir kısmını halletmiş olurduk. Planlama çok önemli. Bu açıdan baktığımızda Bursa’da yapılan çalışmalar maalesef yeterli değil” şeklinde konuştu.