Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED), Visa ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında 30 banka ve e-para kuruluşunun desteğiyle hayata geçirdiği “İşimi Yönetebiliyorum Programı”, Marmara ve İç Anadolu Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (MARSİFED) ev sahipliğinde, Eskişehir Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) desteğiyle Eskişehir’de yapıldı.
Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Visa ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında, 30 banka ve e-para kuruluşunun desteğiyle 2019 yılında hayata geçirilen İşimi Yönetebiliyorum Programı, Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen kapsamlı eğitimler ile iş dünyasına ulaşmayı sürdürüyor.
KOBİ’lerin büyüme potansiyellerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanmalarına destek olmak amacıyla düzenlenen programın; Marmara ve İç Anadolu Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (MARSİFED) ev sahipliği, Eskişehir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) desteğiyle Eskişehir’de düzenlenen etkinliğine, KOBİ’lerin yanı sıra kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katılım gösterdi.
“Önce Küçüğü Düşün” mottosuyla yola çıktık”
Etkinliğin açılışında konuşan TÜRKONFED Başkan Yardımcısı ve MARSİFED Başkanı Ramazan Kaya, TÜRKONFED’in; “Önce Küçüğü Düşün” mottosuyla yola çıkıp, Visa ve Birleşmiş Milletler Kalkınma programıyla iş birliği yapıp ve de 30 banka ve e-para kuruluşunun desteğini alarak 2019 yılında hayata geçirilen, “İşimi Yönetebiliyorum” programıyla KOBİ’lerin mevcut kapasitelerini artırarak, sürdürülebilirliklerini sağlamayı hedeflediklerini dile getirdi.
“3 bin 373 KOBİ temsilcisine ulaştık”
“İşimi Yönetebiliyorum” programı kapsamında 2019 yılından bu yana dijital ve yüz yüze eğitimlerle Türkiye’de 3 bin 733 KOBİ temsilcisine erişildiğine dikkat çeken Ramazan Kaya, aynı zamanda 310 KOBİ’ye de ‘Dijitalleşme Destekleri’ kapsamında ücretsiz E- Ticaret ve E- İhracat alt yapısı ve Dijital Pazarlama Danışmanlığı destekleri sağlandığını söyledi.
Ramazan Kaya: “Anadolu’daki KOBİ’lerin sesi oluyoruz.”
KOBİ’lerin ülke ekonomisindeki yerine dikkat çeken MARSİFED Başkanı Ramazan Kaya, “Bildiğiniz gibi KOBİ’lerimiz ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99,8’ini oluşturmaktadır. Bu kapsamda KOBİ’lerimizin ülke ekonomisinde ne kadar önemli bir görevi yerine getirdiğini anlayabiliriz. Buna karşılık KOBİ’lerimiz hem ülkemiz hem de dünya için zorlu geçen bu dönemde koşullarını iyileştirmek için; işletme sermayelerinin yetersizliği, finansmana erişimde karşılaşılan zorluklar, kalifiyeli eleman ihtiyaçları, kurumsallaşma gibi alanlarla mücadele ediyor. Bu ve benzeri sorunlarla uğraşmak zorunda kalan KOBİ’lerimiz büyümekte zorluklar yaşarken bir kısmı da maalesef kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor. Bu bağlamda bünyesinde bulunan 30 federasyon vasıtasıyla TÜRKONFED, Anadolu’daki KOBİ’lerin sesi olmayı hedeflemiş ve bu çerçevede Avrupa’da KOBİ Birliği (SMEUnited -esemiyunaytıd) platformunda ülkemiz KOBİ’lerini temsil etme görevini üstlenmiştir” dedi.
Süleyman Sönmez: “Dünyadaki değişimlere ayak uydurmamız gerekiyor.”
Türkiye’nin küresel ekonomideki yerini sağlamlaştırmasının yolunun sürdürülebilir rekabet ve yerelden başlayıp ulusala güç veren bir kalkınmadan geçtiğini söyleyen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, “Bu nedenle mevcut pozisyonumuzu iyileştirme çabası ile birlikte dünyada meydana gelen değişimlere de dönüşümle ayak uydurmamız gerekiyor. Biz TÜRKONFED olarak geleceğimiz için büyük bir önem taşıyan dönüşümleri; ‘dijital’, ‘yeşil’ ve ‘toplumsal’ dönüşümü kapsayan 3D olarak tanımlıyoruz. Bu bakış açımız doğrultusunda Türkiye ekonomisinin yapı taşı olan KOBİ’lerimizi entelektüel ve sosyal sermaye ile donatarak, dönüşümlere en hızlı şekilde adapte olmalarını amaçlıyoruz” diye konuştu.
Kenan Işık: “Zorlu dönemin fırsatlarını süreci yönetebilenler değerlendirebilir.”
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Işık ise şunları söyledi; “Dünyanın içinden geçtiği zorlu dönemler doğası gereği çeşitli fırsatlar da barındırır. Ancak bu fırsatları, sürece hazır olanlar ve bunu yönetebilenler değerlendirebilir. İşimi Yönetebiliyorum Programı da çok değerli konularda bilgi verirken, bundan daha da değerli olarak becerilerimizi geliştirmeyi hedefliyor. Böylesine önemli ve kapsamlı bir programa, Anadolu’nun yıldızı olan Eskişehirimizde ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Panelde Bursa’dan iki isim konuştu
Toplantının açılış kısmının ardından gerçekleştirilen “Aile Şirketlerinin Kurumsallaşması” konulu panelde MARSİFED Başkan Yardımcısı Osman Akın ile TAİDER Yönetim Kurulu Üyesi Berna Aşıroğlu da birer sunum yaptı.
Etkinlikte ayrıca; İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Yanık, “İşletmelerin Temel Faaliyet Döngüsü / Finansmana Erişim”, TransferChain Kurumsal İletişim Direktörü Azade Özaltun “Dijital Pazarlama”, S360 Strateji ve ESG Yönetimi Danışmanı Erman Fenerci “Yeşil Dönüşümün KOBİ’ler için Önemi”, Bella Maison Uluslararası Satış ve İş Geliştirme Direktörü Meltem Polat ise “Uluslararası Ticaret ve E-İhracat” konularını ele aldı.
Bu kapanacak 20 saniye