Esra Can – Taha Tütüncü
İYİ Parti Bursa Kadın Politikaları Başkanlığı, Ördekli Kültür Merkezi’nde “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Hukuki ve Psikolojik Tedbirler” konulu panel düzenledi.
Panele İYİ Parti Bursa İl Başkanı Dr. Mehmet Hasanoğlu, İYİ Parti Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Avukat Ünzile Yüksel, İYİ Parti Bursa Kadın Politikaları Başkanı Semra Doğan, Avukat Nevin Palacıoğulu Canbaz, Psikolog Emir Keteci, partililer ve vatandaşlar katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan İYİ Parti Bursa Kadın Politikaları Başkanı Semra Doğan, şunları söyledi:
“Kadınların her alanda ötekileştirildiği bir Türkiye’de, kadına yönelik şiddet sorununun daha da derinleşmesi kaçınılmazdır. Oysa toplumu ayakta tutan ailedir, aileyi ayakta tutan ise kadındır. İnancımızda da kadın, el üstünde tutulması gereken bir emanettir. Güzel muamele görmeyi hak eden eş, ayakları altına cennet serilen annedir.
İşte tam da bu noktada, bize göre kadın, siyasi karar alma mekanizmalarından yer almalı ve görünürlüğü sadece sosyal politikalar alanında değil, her alanda olmalıdır.
Bu duygu ve düşüncelerle, öncelikle programımızın hazırlanmasında emeği geçen fedakar dava arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Toplumun her alanında yaşanan ayrımcılığın son bulduğu ve cumhuriyetimizin yüzüncü yılında daha güçlü Türkiye’yi inşa etme mücadelesinde, başta kadın politikaları başkanım İl Başkanı Mehmet Hasanoğlu olmak üzere hepinizi bugün burada olarak mücadelemize ortak olan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.”
İYİ Parti Bursa İl Başkanı Mehmet Hasanoğlu, “Bugün burada, hiç olmaması gereken bir konu üzerinde toplandık. Kadına yönelik şiddetle mücadele. Bu, aslında o kadar acı bir gerçektir ki, dinimiz İslamiyet’te peygamberimiz cennet anaların ayakları altındadır diyerek kadını ulvileştirmiş ve kutsal bir emanet olarak teslim etmiştir. Hem de örf ve adetlerimizde kadınlar her zaman baş tacımız olmuşlardır.
Ancak, geldiğimiz noktada bu başlıkla burada toplanmamız, ne kadar acı bir gerçekle karşı karşıya olduğumuzun göstergesidir. Maalesef ki, Türkiye’de 21 yıldır ülkeyi yöneten hükümet, özellikle de 16 Nisan 2017’de yapılan referandumdan sonra, kadına yönelik şiddeti görmezden gelerek, bu sorunun daha da derinleşmesine neden olmuştur.
Bu durumun en önemli nedenlerinden biri, 2008 yılında yapılan Ceza Kanunu değişiklikleridir. Bu değişikliklerle, işlenen suçların karşısındaki cezai yaptırım gücü azaltılmış, bu da şiddet faillerinin elini kolunu sallayarak dışarıya çıkmasına neden olmuştur. Ayrıca, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması da kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir kayıp olmuştur.
İYİ Parti olarak, kadına yönelik şiddetin sona ermesi için mücadele ediyoruz. Bu mücadelemizde, hukuki ve psikolojik tedbirlerin yanı sıra, toplumsal farkındalığın artırılması da büyük önem taşımaktadır.
Biz, 25 Ekim 2017’de yola çıkarken, Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener’in arkasında, Türkiye’yi yeniden inşa etmek için yola çıkmıştık. Bunun asli unsuru da insanlığın, insanlara insan olduğu gibi yaşama haklarını sağlamaktı.
Bu yolda, önümüze ne tür engeller çıkarsa çıksın, sonuna kadar mücadele ederek, bu amacımıza ulaşacağımıza inanıyoruz. Emin olun ki, 31 Mart seçimlerinde de bunun ilk adımı atılmış olacaktır. Genel Başkanımızın iradesiyle, hem bu teşkilatların çıktığı üçüncü yol özü başımızda, biz bu ülkeyi kucaklayacak ve kurtaracağız” ifadelerine yer verdi.
İYİ Parti Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Avukat Ünzile Yüksel: “”Bugün burada, kadına şiddete karşı mücadele etmek için toplanmış bulunuyoruz. Kadına yönelik şiddet, insanlık onurunun ayaklar altına alınmasıdır. Bu şiddet, her yaştan, her kesimden kadını hedef almaktadır. Kadınlara yönelik şiddet, sadece bir bireyin sorunu değildir. Toplumun tamamının sorunudur. Bu nedenle, kadına şiddete karşı mücadeleyi, hep birlikte vermeliyiz.
Kadına yönelik şiddetle mücadele, sadece şiddet olmasa mücadele değildir. Her yıl 25 Kasım’da, kadına şiddete karşı farkındalık yaratmak için etkinlikler düzenlenir. Bu etkinliklerde, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için çözüm önerileri sunulur. Ancak, bu etkinliklerin ardından, kadına yönelik şiddetin önüne geçilememektedir. Bu, kadına yönelik şiddetin bir sorun olarak görülmediğinin bir göstergesidir.
Dünyada da, Türkiye’de de kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yeterli önlemler alınmamaktadır. Resmi bilgilere ulaşmak da oldukça zordur. Bu nedenle, kadına yönelik şiddetin boyutlarını tam olarak bilemiyoruz.
Ancak, kadına yönelik şiddetin boyutlarının çok büyük olduğunu biliyoruz.
Kadına yönelik şiddete karşı mücadele etmek için,
İYİ Parti olarak, kadına yönelik şiddetle mücadeleyi en önemli önceliklerimizden biri olarak görüyoruz.
Kadınlarımızın, şiddetten uzak, özgür ve eşit bir yaşam sürmesi için, tüm gücümüzle mücadele edeceğiz.
Bu mücadelede, sizlerin de desteğinize ihtiyacımız var.
Hep birlikte, kadına yönelik şiddete karşı mücadelemizi sürdürelim.
Kadınlarımız için, geleceğimiz için, çocuklarımız için mücadele edelim. Cumhuriyet, kadın demek, kadın, cumhuriyet demektir.
Cumhuriyetin bize sağladığı kazanımları korumak ve geliştirmek için, mücadele edelim.
Eşitlik, kanun önünde eşitlik, seçme ve seçilme hakkı, medeni haklarımız gibi, Avrupalılara bile gelmeden, bize veren o sarışın mavi gözlü, Kuvayi Milliye’nin muhteşem komutanı Mustafa Kemal’e selam olsun.”