DOLAR
34,3494
EURO
37,4469
ALTIN
3.023,82
BIST
8.655,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Açık
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

KADINLAR ALZHEİMER HASTALIĞINA DAHA ÇOK YAKALANIYOR…

KADINLAR ALZHEİMER HASTALIĞINA DAHA ÇOK YAKALANIYOR…
A+
A-

Dünya’da Alzheimer hastalığına düşük eğitim seviyesi olanlar, kadın cinsiyet, tekrarlayan kafa tramvaları, vasküler inme gibi damar tıkanıklıkları, hiper tansiyon, hastaları daha sık yakalanıyor. 21 Eylül Dünya Alzheimer Gününde Doruk Hastanesi, Alzheimer, hastalığına dikkat çekti.

Hastalık hakkında bilgiler veren Doruk Sağlık Grubu Yıldırım Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Deniz Kamacı Şener, “Yaşlılık bir hastalık değildir ancak kişi yaş aldıkça hastalıkların görünme oranı yükselmektedir. Toplumda yaşlı nüfus arttıkça Alzheimer hastalığının görünme oranıda artmaktadır. Alzheimer hastalığı en sık görülen demans nedenidir en sık görülen sempton unutkanlıktır. Bu hastalık hem hastayı hemde hastaya bakan kişileri kapsayan büyük bir sağlık sorunudur. Hastalık yaş ilerledikçe yüksek oranda görünmektedir. Alzheimer hastalığı  60 üzerinde yüzde 5-11, 85 yaş üzerinde yüzde 50 oranında görülmektedir. Hastalığın başlangıç döneminde hastalarda unutkanlık, dalgınlık, çabuk sinirlenme ve heyecanlanma gibi şikayetler görülmektedir. Başlangıç süresi 2 ila 4 yıl kadar sürmektedir. Orta dönemde unutkanlık biraz daha belirgin hala gelir. Bu dönem 2 ila 12 yıl kadar sürer hastalar genellikle orta dönemde tanı alırlar. Bu dönemde hastalar duygu durumu ve motivasyonda düşme, gibi şikayetler görülmektedir. Terminal döneminde de hasta yakınlarıyla iletişimi koparmaya ve tanımamaya başlar bu dönem yaklaşık 1 yıl sürer, Alzheimer hastalığında tanıyla hastayı kaybetmeye kadar geçen süre 8 ila 10 yıl kadardır. Hastalığında risk faktörleri düşük eğitim seviyesi olanlar, kadın cinsiyet, tekrarlayan kafa tramvaları, vasküler inme gibi damar tıkanıklıkları, hiper tansiyon hastalarının hastalığa yakalanma oranı daha yüksektir. İnsanı Alzheimer hastalığına karşı koruyan her hangi besin veya madde yoktur. Ancak yüksek zihinsel aktivite, yüksek eğitim seviyesi, fiziksel ve zihinsel performans, doğru beslenme, kaliteli uyku, Akdeniz diyeti gibi faktörler hastalığa yakalanma oranını azaltmaktadır” dedi.