DOLAR
34,3494
EURO
37,4469
ALTIN
3.023,82
BIST
8.655,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Açık
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

“Kalp ritim bozukluğunu ciddiye alın”

“Kalp ritim bozukluğunu ciddiye alın”
A+
A-
  • Kalp ritim bozukluğunun çoğunlukla kalp hastalarında görüldüğünü fakat kalbinde hiçbir sağlık sorunu olmayanlarda da ortaya çıkabileceğini belirten Özel Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Fatih Koca; “Çoğu aritmi zararsız olabilir fakat bazıları da hayatı tehdit edecek düzeyde ciddi olabilir. Ritim bozuklukları çoğunlukla tedavi edilebilen hastalıklardır” dedi.

Aritmiler veya ritim bozuklukları, kalp atışlarının düzensiz hale gelmesidir. Ritim bozukluğu sırasında kalp çok hızlı (taşikardi), çok yavaş (bradikardi) veya düzensiz atabilir. Ritim bozukluğu esnasında kalp vücuda yeterli kanı gönderemediğinde kişide nefes darlığı, baygınlık, bayılma bazen de ani ölüm meydana gelebilmektedir.

Çoğu aritminin zararsız olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Fatih Koca, “Bazı kalp ritim bozuklukları hayatı tehdit edecek düzeyde olabilir fakat tedavi edilebilen hastalıklar arasında yer almaktadır” şeklinde konuştu.

Taşikardi nedir?

Taşikardi, kalp hızının dinlenme halinde dahi hızlı atmasıdır. Genelde nabız sayısı 100/dk üzerine çıktığında bu durum taşikardi olarak tanımlanır. Egzersiz sırasında veya bazı sebepler (yüksek ateş, enfeksiyon, kansızlık, ilaç etkisi gibi) ile kalp hızınızın artmasının normal olduğunu belirten Uzm. Dr. Fatih Koca, “Taşikardilerde kalbin elektriksel sisteminden kaynaklanan hastalıklar nedeniyle kalp durduk yerde aniden hızlı bir şekilde atmaya başlar” dedi.

Sebebi iyi araştırılmalı

Kalp ritim bozukluğunun çoğunlukla kalp hastalarında görüldüğünü fakat kalbinde hiçbir sağlık sorunu olmayanlarda da ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Koca şöyle devam etti: “Öncelikle ritim bozukluğunun sebebi araştırılmalı, akabinde ritim bozukluğuna yol açan herhangi bir yapısal kalp hastalığının olup olmadığı tespit edilmeli. Bunun sebebi ise; aritmilerin bazen kalp dışı hastalıkların bir sonucu olarak meydana gelebilmesidir. Örneğin; anemi, tiroid bezinin az veya fazla çalışması, bazı hormonal hastalıklar, belirli bağ dokusu hastalıkları.”

Belirtileri nelerdir?

Çarpıntı, kalp atışlarında düzensizlik, kalbinin duracak gibi olması hissi, göğsünde kuş çırpınma hissi, boşluk hissi, baş dönmesi, nefes darlığı gibi şikayetleri olan hastaların gecikmeden bir uzman doktora başvurmaları gerektiğine dikkat çeken Dr. Koca, “Kalp hızının çok yüksek olduğu durumlarda bayılma ve baş dönmesi gibi şikayetler oluşabilir ve bu tip bir durumda rahatsızlık ciddi bir boyuta ulaşmış demektir” dedi.

Tedavisi mümkün

Taşikardinin genelde ciddi bir sonuca yol açmayacağını ancak nadiren de olsa kalp yetmezliği, felç, ani ölüm gibi risklere de neden olabileceğini belirten Uzm. Dr. Fatih Koca, taşikardi tedavisinde ilaçlar, elektriksel yöntemler veya cerrahi işlemler kullanıldığını sözlerine ekledi.