DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
15°C
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Kayışoğlu: Bursalılar, 2024’te de Ankara’ya hızlı trenle gidemeyecek

Kayışoğlu: Bursalılar, 2024’te de Ankara’ya hızlı trenle gidemeyecek
A+
A-

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, 2012’de temeli atılan ve 2016’da bitirileceği açıklanan Bursa-Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin 2024’te de bitirilemeyeceğine dikkat çekti.

Altaca Kayışoğlu, “Yüksek Hızlı Tren Projesi’ni Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na her sorduğumuzda önümüze yeni bir tarih çıkıyor. Bursalılar 2024’te de, 2025’te de Bursa-Ankara arası yüksek hızlı tren yolculuğu yapamayacak, trene binemeyecek” dedi.

Altaca Kayışoğlu, temeli 2012 yılında atılan ve 2016 yılında bitirileceği açıklanan Bursa-Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin geldiği son noktayı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’na sordu.

Bakanlıktan gelen yanıtta, Bursa-Yenişehir YHT projesinde altyapı işlerinde %93,53, Bursa-Yenişehir arası ÜEST (Üstyapı, Elektrifikasyon, Sinyalizasyon ve Telekomünikasyon) işleri ile Yenişehir-Osmaneli arası altyapı ve ÜEST işlerinde ise %13’lük ilerleme sağlandığı belirtildi.

Bakanlık, Bursa-Yenişehir-Osmaneli Hızlı tren hattının 2026 yılında, Bandırma bağlantısının ise 2028 yılı içerisinde bitirilmesinin planlandığını bildirdi.

Altaca Kayışoğlu, Bakanlığa verdiği yanıtta, “Nüfus açısından Türkiye’nin en büyük dördüncü kenti Bursa’nın uluslararası uçuş yapabildiği bir havaalanı olmadığı gibi sanayi kenti olarak da demiryolu ağı içinde olmaması düşündürücüdür. 2012 yılında demiryolu ağına dahil edilmesi için temeli atılan Bursa-Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi ne yazık ki söz verildiği tarih olan 2016 yılında bitirilemediği gibi o dönemin valisi Münir Karaloğlu tarafından yapılan açıklamalarda 420 milyon lira gibi bir ödeneğin de yapılan yanlışlıklar nedeniyle çöpe gittiği vurgulanmıştır. Bursalılar hala projenin bitmesini bekliyor. İktidar kanadı ise sürekli olarak yeni ve yakın tarihler vererek sürecin ağır işlemesini geçiştirmeye çalışıyor” diye konuştu.

Altaca Kayışoğlu, “Bu kaçıncı tarih verilişi. 2016’da neden bitmedi diye sorduğumuzda iktidar kanadı ‘2018’de bitecek’ dedi. Seçim üstü verilen bu yanıt daha sonra 2022’ye sonrasında 2023 dönüştürüldü. Bursa için önemli bir konuyu gündeme getirdikçe tarihin sürekli değiştiğini gördük. Soru önergemize verilen yanıta göre Bursalılar 2024’te de Ankara’ya yüksek hızlı trenle gidemeyecek. Bakanlık, 2026’yı adres gösteriyor. Bursa’nın hızlı tren hasreti bitmemişken Bandırma’ya kadar uzatılması da ayrı bir soru işaretidir. Bandırma-Bursa arası bağlantı için de verilen tarih 2028’dir” dedi.