DOLAR
34,3504
EURO
37,4502
ALTIN
3.028,57
BIST
8.669,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Açık
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN “KIRSAL” DÖNÜŞÜME

KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN “KIRSAL” DÖNÜŞÜME
A+
A-

Yapı ruhsatı sayılarında ciddi düşüş gözlenirken, organik tarım ve ziraî sektörlere ilgi artıyor, arsa almak isteyenler sıraya giriyor. Kentlerdeki sermaye, toprak yatırımlarıyla verimli kırsal alanlara kaymaya başlarken, istatistikler orta-uzun vadede kırsal bölgelere yeniden bir göç yaşanabileceğinin habercisi niteliğinde.

Türkiye’nin her zaman en hareketli ve bol yatırımlı sektörlerinden biri olan inşaat sektöründe son yıllarda yaşanan bazı değişimler bu kentsel/kırsal sirkülasyonu daha net gözler önüne serebilmek adına önemli veriler barındırıyor. Bu hafta, uparazzi.com.tr’de yayınlanan rapora göre, Türkiye’de bir arazi üzerinde yapı inşa etmek için zorunlu başvurulan yapı ruhsatı sayısında son 4 yılda istikrarlı bir düşüş söz konusu. Rapora göre; 2019’da ulaşılan toplam yapı ruhsatı sayısı 2018’deki sayının neredeyse yarısına tekabül ederken, 2020’nin ilk yarısı itibariyle, 2017’nin ilk yarısına oranla yaklaşık %70’lik bir düşüş görülüyor. Tarım sektörlerinde büyüyen istihdam ve sermaye payı da bu verilerin üzerine eklendiğinde, insanların kırsala dönmeye başladıkları ve ruhsat gerektiren inşa işlerine yatırımda bulunmaktansa, arsalarına yerleşmeyi tercih ettikleri sonucuna ulaşılıyor.

Organik Tarıma Dayalı Üretim Miktarı Son 5 Yılda %40 Arttı

40’tan fazla ülkeye organik ürün ihraç edilen Türkiye’de 2016 itibariyle 2 milyon tonun üzerine çıkan organik tarıma dayalı üretim miktarı aynı zamanda rekor niteliğindeydi. Yine uparazzi.com.tr’de yayınlanan rapor; tarımın ülke kalkınmasında büyük önem arz ettiğinin bilinciyle yapılan yatırımların sadece ulusal ölçekte değil, vatandaşlar ölçeğinde de benimsendiğini ortaya koyuyor. Köyüne dönüp yeniden toprağını işlemek isteyenlerin arttığını belirten uparazzi Genel Müdürü Serkan Şenyer, beyaz yakalıların da sahip oldukları girişimci ruhu kırsal bölgelerde değerlendirmek istediğini belirtiyor. Bu durum, doğaya yerleşen insanların nüfusta kapladıkları yüzdenin büyümeye devam edeceğine işaret ediyor. 2005 yılından bu yana Türkiye’de çiftçilikle uğraşan kişi sayısındaki düzenli artış ve 2015’ten itibaren tarıma ayrılan alanlarda gözlenen yaklaşık %20 oranındaki büyüme; arsa ve arazi yatırımlarının her geçen gün daha yoğun talep gördüğünü destekliyor.

Gayrimenkul Sektörünün Yükselen Değeri: Arsa Arazi Yatırımı

Yeni gelişmeler ışığında toprağa yatırım yapma kararı alanlar, doğru yönlendirmelere erişebilecekleri güvenilir ve uzman gayrimenkul danışmanları arayışına giriyorlar. Yapı ruhsatlarındaki düşüşe paralel olarak organik tarıma dayalı üretimde görülen yükseliş, arsa almak isteyenler için de, arsa satmak isteyenler için de bu işin teknik ve finansal parametrelerine hâkim gayrimenkul markalarına ilginin artmasına neden oluyor. Özellikle arsa ve arazi yatırımları alanında uzmanlığa sahip uparazzi gibi firmalar sektörde son yıllarda oluşan bu ihtiyaca yanıt niteliğinde atılımlarda bulunuyor.

ETİKETLER: