DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
14°C
Bursa
14°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
10°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
11°C

KESK: Halktan, emekten yana bir bütçe istiyoruz

KESK: Halktan, emekten yana bir bütçe istiyoruz
A+
A-

Esra Can- Taha Tütüncü

KESK, iktidarın halka ve emekçilere dayattığı yoksullaştırma politikalarına karşı mücadele çağrısı yaptı.

KESK Bursa Şubeler Platformu, 2024 yılı bütçesine ilişkin basın açıklaması yaptı. KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal, yaptığı açıklamada, iktidarın halka ve emekçilere dayattığı yoksullaştırma politikalarına karşı mücadele çağrısı yaptı.

Köksal, açıklamasında, Türkiye’nin derin bir yoksulluk krizi içinde olduğunu belirterek, “Açlık sınırı 16 bin liraya, yoksulluk sınırı 49 bin liraya dayandı. Seksen beş milyon nüfusun seksen milyonu yoksulluk sınırının altında, elli milyonu açlık sınırıyla bir yaşam savaşı veriyor” dedi.

Köksal, iktidarın bütçede dar gelirlilere yönelik hiçbir vergi indirimi veya zam yapmadığını belirterek, “Bütçe, halka ve emekçilere değil, sermayeye ve zenginlere hizmet ediyor” diye konuştu.

Köksal, KESK’in halktan ve emekçilerden yana bir bütçe talebini sıraladı. Bu talepler şu şekilde sıralandı:

  • Vergide adalet: Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını, belli bir servet düzeyinin üzerindeki zenginlerden servet vergisi alınmasını istiyoruz.
  • Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına son verilmesi: Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine, özelleştirilmesine son verilmesini istiyoruz.
  • Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın arttırılması: Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına bütçeden ayrılan payın arttırılmasını istiyoruz.
  • Toplumsal cinsiyete duyarlı bir bütçenin hayata geçirilmesi: Depremzedeler, öğrenciler olmak üzere tüm dar gelirlileri kamusal güvence, sağlıklı barınma olanaklarını sağlanmasını istiyoruz.
  • Eğitimin her kademesindeki çocuklarımız için bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek istiyoruz.
  • Emeğe kölelik dayatan politika ve uygulamalara son verilmesi: Insanca yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret istiyoruz.
  • Bütçeden engellilere yönelik kamu hizmetlerinin geliştirilmesi için ayrılan payın arttırılmasını, kamuda engelli istihdamın arttırılmasını istiyoruz.
  • Yoksulluğu önleyici, dar gelirlileri koruyucu tedbirlerin hayata geçirilmesi için temel gelir güvencesi istiyoruz.

Köksal, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Yüzde birin çıkarı için yüzde doksan dokuzu yok sayan adaletsizliğe karşı çaresiz değiliz. Mitinglere katılalım, emeğimizi, ekmeğimizi, geleceğimizi ve bütçemize sahip çıkalım. Yağma düzenine karşı emekten yana demokratik fark bütçesi istiyoruz mitingimizde omuz omuza verelim. İnsanca bir yaşam güvencemiz için mücadelemizi birlikte büyütelim.”