DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
15°C
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Kestel CHP’den DSİ’ye “Gölbaşı Barajı’nda Temizlik ve Islah” çağrısı

Kestel CHP’den DSİ’ye “Gölbaşı Barajı’nda Temizlik ve Islah” çağrısı
A+
A-
Cumhuriyet Halk Partisi Kestel İlçe Başkanı Hatice Doğan, AKP dönemindeki hatalı tarım politikalarının uzantısı olarak ısrarla islah edilmeyen Gölbaşı baraj gölünün kaybedilmek üzere olduğunu vurgulayarak, gölet tabanını kaplayan balçık ve çamurun temizlenmesi için derhal harekete geçilmesini istedi.Beraberindeki il-ilçe yöneticileri ve belediye meclis üyeleriyle birlikte Gölbaşı Barajında incelemelerde bulunan CHP Kestel İlçe Başkanı Hatice Doğan, 1933 yılında Atatürk tarafından yaptırılıp tarım alanlarının sulanabilmesi için hizmete açılan Gölbaşı Barajı’nın Nilüfer Çayı’nın yan kolu olan Aksu Deresi üzerinde 1933-1938 yılları arasında inşa edilmiş sulama amaçlı bir gölet olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:“Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 320.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 10,70 m’dir. Normal su kotunda göl hacmi 12,75 hm³, normal su kotunda göl alanı 1,74 km², hizmet verdiği sulama alanı 2.100 hektardır. Bu özellikleriyle yapılan baraj, şimdilerde ise kaderine terk edilmiş bir şekilde, kendisiyle ilgilenileceği günleri bekliyor. Yaz aylarında, büyük sıkıntı çeken çiftçinin tek çaresi olan Gölbaşı barajının su tutmaması ve zamanından önce kurumaya başlaması, çiftçileri olduğu kadar ilçe tarımı açısından bizleri de endişelendirmektedir.”
“AKP POLİTİKALARININ SONUCU, DOĞA TALAN EDİLDİ”
Doğa ve çevre düşmanı AKP’nin doğamızı ne hale getirdiğinin örnekleriyle ortada olduğunun altını çizen Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:“Üzülerek söylüyorum ki, Türkiye tarihinde en çok taş ocağı ruhsatı AKP döneminde verilmiştir. Yeşil arazilerimiz, ormanlarımız talan edilmiş, her taraf adeta betona gömülmüştür. Köylerimizin bir çoğunda yaptırılan HES’ler, taş ocakları, verimli arazilere sanayi kurmak, topraksızlaşma tüm bunlar AKP döneminde yapılmış, maalesef ilçemizde onun temsilcileri de bu yapılanlara ses çıkarmak yerine, alkışlamışlardır. Bu yağmaya, talana ortak olmuşlardır. AKP’nin izlemiş olduğu tarım politikaları, çiftçiyi, köylüyü perişan hale getirmekten başka hiçbir işe yaramamıştır. Köylünün neredeyse tamamı banka borçlarından dolayı icralıktır. AKP tarımsal alanda bir şey yapmasa, bu millete daha faydalı olacaktır.”“DSİ KİME HİZMET EDİYOR, DERHAL HAREKETE GEÇİLMELİDİR”Aynı zamanda Bursa’nın içme suyu havzası olarak da düşünülen Gölbaşı Barajının su tutması için 13 metrelik pisliğin ve balçığın temizlenmesi gerektiğini ifade eden CHP İlçe Başkanı Hatice Doğan, “DSİ bu baraj ile ilgili neden gerekli çalışmaları yapmadı? Vatandaşa, çiftçiye değil de, AKP’nin zihniyetine hizmet eden DSİ’de bu konuda sessiz kalarak, bu bölgelerde tarım işi ile uğraşan vatandaşlarımızın vicdanında kötü bir yer edinmiştir. Barajın bu sorunu; defalarca gündeme gelmesine rağmen, DSİ’nin kalıcı bir çözüm bulduğunu maalesef ki göremedik” şeklinde konuştu.Çiftçimizin tarım yapması için suya ihtiyacı bulunduğunu hatırlatan Doğan, bugünlerde Gölbaşı göletinin gerçek kapasitesinin ancak yüzde 10’u kadarından yararlanılabildiğinin altını çizdi. Hizmete girdiği yıldan buyana gölette islah çalışması yürütülmediğini belirten Doğan, “Su geliyor ama havzası dolu. Bir yandan gelen su diğer taraftan çıkıp gidiyor. Göletin tabanı temizlenerek acilen ıslah edilmesi lazım. Derhal kapalı sulama sistemine geçilmesi lazım. Önceden Kestel’in nüfusu 5 bin civarındaydı, günümüzde 68 binlere ulaştı. O yüzden kapalı sulama sistemiyle israfı önlememiz gerekiyor. Damla sulama sistemine geçmemiz lazım” şeklinde konuştu.Doğan sözlerini şöyle tamamladı:“Kestel ve Gürsu ilçelerinin tarım arazilerinin sulanabilmesi, tarımda verimin yükseltilebilmesi, köylümüzün rahatlayabilmesi için, Gölbaşı barajının derhal pisliğinin temizlenmesi ve istenilen derinliğe indirilmesi gerekmektedir. AKP’nin çiftçinin ve köylünün üzerinden elini çekmesi gerekmektedir. Çünkü, Bizler, AKP’nin insana, çiftçiye ve köylüye faydası olmayan projelerinden bıktık, usandık.”