DOLAR
34,3460
EURO
37,4785
ALTIN
3.028,80
BIST
8.620,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Açık
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Kış aylarında elektrikten tasarruf etmenin tüyoları

Kış aylarında elektrikten tasarruf etmenin tüyoları
A+
A-

Elektriğe ve doğal gaza gelen zamlar vatandaşları tasarruf önlemleri almaya itiyor. Kış aylarının gelmesiyle hem havanın erken kararmasından dolayı hem de havaların soğumasıyla birlikte ısınma ihtiyacının artması daha fazla elektrik tüketimine neden olacak. Peki, faturayı daha düşük tutacak önlemler neler? İşte o öneriler:

Floresan veya LED ampul tercih edin

Kış aylarında havanın erken kararması aydınlatma maaliyetlerinin de artmasına neden oluyor. Aydınlatmadan tasarruf için akkor ampullere göre daha uzun ömürlü olduğundan floresan veya LED ampul kullanmakta fayda var. Ortalama bir hane, ampullerini LED’le değiştirirse ayda yaklaşık 100 TL’ye kadar tasarruf sağlayabilir. Bir diğer öneri, kullanmadığınız odaların ışıklarını her zaman kapalı tutmak. Özellikle koridor gibi evin kısa süreliğine kullanılan mekanlarında ışıklar açık unutulabiliyor, buna da dikkat etmekte fayda var. 

Isınma için güneş ışığından yararlanın

Kış ayları gelince faturalara en çok yansıyan maaliyetlerden biri de ısınma. Kış aylarında perdelerinizi açarak güneşin doğuşundan batışına kadar yaydığı ısıdan faydalanabilirsiniz. Doğal gaz, elektrikli ısıtıcılar, sıcaklık ayarlı klimalar kış aylarında uzun süreler kullanılıyor. Bunların faturaya daha az yansıması için kullanım sürelerine dikkat etmek gerekiyor. Kanepenizi ve sandalyelerinizi radyatörü kapatmayacak şekilde ve aralık bırakarak konumlandırabilir bu sayede sıcak havanın kesilmesini önleyebilirsiniz. Akşamları yatağı ısıtmak için elektrikli battaniye kullanmak, kombiyi birkaç derece kısmaya imkân tanıyabilir bu da doğal gazdan tasarruf yapmanıza olanak sağlayabilir. Ayrıca kombinizin bakımını yılda bir kez, özellikle kış aylarına girmeden önce yaptırın. Bir başka dikkat etmeniz gereken nokta ise sıcak havayı, odaya geri yansıtarak enerji tasarrufuna yardımcı olmak için radyatörünüzün arkasına metalize radyatör reflektörü (radyatör arkalığı) koyabilirsiniz. Evi havalandırırken pencereleri minimum süre açık tutarak doğal gaz sarfiyatını önleyebilirsiniz.

Yalıtım tasarruf için önemli

Enerji tasarrufunda en önemli destekçilerden biri de yalıtım. Yalıtımı kötü çatı ve duvarlar, önemli bir enerji israfına nedeni olabilir. Isınmanın en etkili yollarından biri kapı ve pencere aralıklarına yalıtım bandı çekmek. Pencerelerin etrafına kolayca yapıştırılan hava geçirmez şeritler, önemli ölçüde tasarruf etmenizi sağlayabilir. Pencerelerin çift cam olması da uzun vadede tasarrufa katkı sunar. 

Beyaz eşyalarda enerji sınıfı yüksek cihazlar kullanın

Buzdolabı, fırın, televizyon, çamaşır ve bulaşık makinesi sürekli kullanılan beyaz eşyalardan. Enerji sınıfı yüksek cihazlar kullanmak tasarruf etmenin en etkili yollarından biri. Bu cihazları kullanırken dikkat edeceğiniz bazı hususlar da tasarruf etmenize katkı sağlayabilir. Örneğin, çamaşır ve bulaşık makinesi gerektiği kadar doldurulmadan çalıştırmayın. Yarısı dolu makineyi, tam performansla çalıştırmak enerji israfını artırır. Çamaşırları kısa programda yıkamak ise tasarrufa katkı sağlar. Kış aylarında ısıtmalı havalandırıcı kullanarak kurutma makinesini daha az çalıştırabilirsiniz. Bulaşık makinesinin kapağını açık bırakarak bulaşıkların kurumasını sağlayabilirsiniz.

Küçük ev aletlerini dikkatli kullanın

Faturaya önemli yansıması bulunan küçük ev aletlerinin kullanımına dikkat etmek de tasarruf için önemli. Alışkanlıklarınızı değiştirerek tasarrufa katkı sağlayabilirsiniz. Örneğin, kullanılmayan elektrikli aletleri prizden çıkarın. Elektrikli aletler, kapalı olsalar bile prize takılıyken elektrik tüketmeye devam ederler. Su ısıtıcınızda ihtiyacınız kadar su kaynatarak fazla elektrik tüketiminin önüne geçebilirsiniz. Beklemede kalan çay makineleri, tost makineleri, su ısıtıcıları gibi aletleri kapatmakta yarar var. Elektrikli su ısıtıcısında biriken kireç, suyun geç ısınmasına neden olduğundan cihaz, daha fazla elektrik harcar. Bu nedenle oluşan kireç ve tortuları sık sık temizleyin. Fırında, ön ısıtma yapılması gereken bir yemek pişecekse zaman ayarı yapılmalı. Gereksiz sürelerde ön ısıtma, elektrik israfına neden olur.