EMEP, Türkiye’de resmi olarak ilk vakanın açıklanmasının birinci yılı dolayısıyla açıklama yapan Emek Partisi (EMEP), Kocaeli’den de “insanca yaşam” çağrısında bulundu.
KOCAELİ (İGFA) – Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü, Türkiye’de ilk COVID-19 vakasının birinci yılında, “Normalleşme” kararının tıbbi gerekçelerle alınmadığında her geçen gün tablonun kötüleşmesine neden olduğunu öne sürdü.
“PATRONLARA KESENİN AĞZI AÇILDI”
EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan imzalı basın açıklamasında; bu süreçte işçilerin “Hastalık mı, açlık mı?” ikilemi arasında çalışmak zorunda bırakıldığı ifade edildi. Daha önce yaptıkları açıklamaları da hatırlatan Erkan, “Pandeminin 1 yılı geride kalırken, üretimin durmasını göze alamayan sermaye ve onun hükümeti, işçi ve emekçileri salgın koşullarında dahi çalışmaya zorladı. Ekonomik krizin giderek derinleşmesi ile işçi ve emekçiler açlık ile ölüm ikileminde yaşamaya zorlandı. Pandemi döneminde Kocaeli’de her 10 işçiden biri ücretsiz izne çıkarıldı. Dört işçiden biri gelirinin dörtte birini kaybetti. Virüsün yayılma hızının pik yaptığı dönemlerde dahi, iktidarın ‘Ne olursa olsun üretim sürsün’ tutumu nedeniyle, patronların karı uğruna çarklar dönerken, işçi ve emekçilerse sürü bağışıklığına terk edildi” dedi.
“İŞÇİLERİN PAYINA HER ŞEYE RAĞMEN ÇALIŞMAK DÜŞTÜ”
İşçilerin payına her şeye rağmen çalışmanın düştüğünü belirten Erkan, Kocaeli ve Gebze bölgesinde kadın işçilerle yaptıkları görüşmeleri de aktardı. Pandemi dönemi kadın işçiler hem evde hem de iş yerinde artan yükler ile birlikte ‘daha yorgun, daha yoksul, daha öfkeli bir hale büründüğünü kaydeden Başkan Arzu Erkan, “İşyerlerinde temizlik ihtiyacının da iş tanımında olmaması rağmen kadın işçilere yaptırıldığı dile getiren kadınlar, hem evde hem de işyerinde temizlik ve hijyen koşullarının sağlanmasının yine kendi paylarına düştüğünü ifade etmişlerdir. Kocaeli ve Gebze bölgesinde metal, petrokimya, temizlik, gıda, depo, sağlık, tekstil gibi iş kollarından görüştüğümüz kadın işçiler, salgın ile birlikte fabrikalarda daha az kişiyle daha çok iş yaptıklarını, pandemi tedbiri adı altında uygulamaya konan esnek çalışmanın kadınların çalışma sürelerini uzattığını ortaya koymuştur” diye konuştu.
Bu arada Erkan, taleplerini de şöyle sıraladı:
* Virüse karşı mücadele halk sağlığı sorunudur.
* Halkın sağlığı için bu ülkede yaşayan bütün yurttaşlara ve göçmenlere parasız, ulaşılabilir nitelikli sağlık hizmeti verilmelidir.
* İşten atma ve ücretsiz izin yasaklanarak işçi emekçilerin kayıpları karşılanmalıdır.
* 21 gün tam kapanma sağlanmalı, yoksul halka ekonomik koruma sağlanmalıdır.
* Aşı ve halk sağlı ticaret aracı olmaktan çıkarılmalı, patent kaldırılmalı ve aşı formülleri açıklanmalıdır.
Bu kapanacak 20 saniye