<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
DOLAR
35,3743
EURO
36,4897
ALTIN
2.999,93
BIST
10.075,17
EURO
36,4897
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
9°C
Bursa
9°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Açık
13°C
Pazartesi Çok Bulutlu
15°C
Salı Az Bulutlu
17°C
Çarşamba Açık
16°C

Mardin 250 ton ‘yerli altın’ ihraç etti

Mardin 250 ton ‘yerli altın’ ihraç etti
A+
A-

Mardin’in ‘yerli altın’ı olarak bilinen ve sadece Zınnar bölgesinde yetişen Bıttım bu yıl yapılan hasatta 250 ton ürün elde edildi.

ŞEHMUS EDİS (MARDİN HABER)
Zınnar bölgesinde bu yıl ekim ayında yapılan hasatta elde edilen 250 ton Bıttım’ın ilk siparişini Araplar verdi. Başta Irak olmak üzere Dubai, Kuveyt ve Katar’a 20 ton Mardin altını olan Bıttım gönderildi.

Özellikle Zınnar bölgesinde yetişen ve Mardin altını olarak ifade edilen bıttım bu yıl rekolte beklendiğini belirten çiftçi Mesut Irmak, bu yıl Zınnar’da 250 ton Bıttım hasat yapıldığını söyledi.

Yurt dışından başta Irak, Dubai, Kuveyt ve katar olmak üzere Ortadoğu ülkelerinden büyük talep olduğunu ifade eden Irmak, “Başta Irak olmak üzere Dubai, Kuveyt ve Katar’a yeni mahsul 20 ton Mardin altını olan Bıttım gönderildi. Kabuğundan kozmetik ürünler içi ise Antep fıstığından bile daha zengin vitamine sahiptir. Mardin zınnar bölgesinde yetişen bıttım 3 çeşidi bulunmaktadır. Sıltani, Zeyti ve Kızvan ( melengiç) olarak biliniyor. Bıttım fiyatları altın ile yarışıyor. Bu yıl Sıtani 65 TL, Zeyti 50 TL Melengiç ise 25 TL’den satılıyor. Buna rağmen Yurt içi ve yurt dışından gelen taleplere yetişemiyoruz” dedi

ŞİFA KAYNAĞI

Bıttım özellikle antiseptik mikrop öldürücü özelliği sayesinde deri hastalıkları, Egzamaya, saç dökülmesini önlediğini ifade eden Irmak, “Mantara, ergenlik sivilcelerine vücuttaki yara ve tahrişlere cinsel gücü artırıma kadar pek çok faydası bulunuyor. Mardin ile özdeşleşmiş olan bıttım sabununun vücutta saç ve deri dökülmelerine karşı birçok faydası bulunuyor. Özellikle son yıllarda Bıttımdan üretilen sabunlar dünya pazarında yerini alırken, bıtım Mardin’de adeta doğal altın olarak satılıyor. Bıttım sabunu, yabani fıstık (bıttım) yağı ve Menengiç yağından yapılan bir sabun çeşididir. Bıttım sabunu, bölgede ‘Botan sabunu’ olarak bilinmektedir. Saç dökülmesini önlüyor ve beyaz saçlara doğal güç vererek, siyahlaşmasına neden oluyor. İlaç değil doğaldır ve bir meyvedir.Ayrıca sodyum, kalsiyum, potasyum, bakır, fosfor, çinko, demir, selenyum, mangan ve magnezyum mineralleri bakımından oldukça zengin bir bitkidir. Faydaları böbrek kumlarının dökülmesinde yardımcı olur. Nefes darlığına karşı şifalıdır. Solunum yollarını açar, Ses tellerini iyileştirir. Göğsü yumuşatıcı ve öksürüğü kesici özelliği var. Cinsel performans artırıcı özelliği var. Astım hastalığı tedavisinde karşı faydalıdır. İshal, sarılık ve mide sancıların karşı faydalıdır” diye konuştu.