DOLAR
34,3382
EURO
37,4553
ALTIN
3.032,97
BIST
8.628,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
15°C
Bursa
15°C
Açık
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

“Mardin’de arkeolojik kazılar başlamalı”

“Mardin’de arkeolojik kazılar başlamalı”
A+
A-

Mardin’de bulunan Dara harabeleri, Dargeçit boncuk tarlası, Nusaybin cinlerinin mekânı olan Gırnavaz höyüğü ve Mardin kalesindeki arkeolojik kazıların istenilen düzeyde olmaması tepkilere neden oldu. Vatandaşlar tarihi bol Mardin’de yetkililerin bir an önce harekete geçerek arkeolojik kazıların başlatılmasını istedi.

MARDİN (İGFA) – Mardin’de vatandaşlar tarihi yerlerin gün yüzüne çıkarılması konusunda yetkilileri göreve çağırdı. Dara harabeleri, Gargeçit boncuk tarlası, Nusaybin cinlerinin mekânı olan Gırnavaz Höyüğü ve Mardin Kalesi’ndeki arkeolojik kazıların başlaması gerektiğini öne süren Mardinliler, “Yer altındaki saklı tarihin gün yüzüne çıkarılması için Mardin’in bir 100 yıl daha bekleyecek zamanı yoktur” diyerek eleştiride bulundu.

Mardin tarih boyunca Sümer, Akad, Babil, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı gibi onlarca medeniyeti bünyesinde barındıran, dar sokakları, taşın oya gibi işlendiği evleri ve tarihi yapılarıyla ziyaretçilerine büyülü bir atmosfer sunuyor.

Hatırlanacağı gibi, Mardin’de Hamdaniler tarafından 10. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Artuklu döneminin en büyük medeniyet eserlerinden biri olan, bin 200 metre yükseklikteki kalenin ören yeri olarak turizme kazandırılması için yapılan kazılar ödenek olmadığı için ilerleme kaydedilmiyor.

Dargeçit ilçesinde ise ortaya çıkan 11 bin 300 yıllık boncuklu tarla ise arkeologları ve tarihçileri heyecanlandırmasına rağmen burada da ödene yetersizliği yüzünden kazılar istenildiği gibi yapılmıyor.

Gırnavaz Höyüğü yani Cinler tepesi Kuran -ı Kerim’de bile geçen ve İlk Müslüman olan cinlerin kaldığı mekân ise 1991 yılından beri kazı çalışması yapılmıyor. Gırnavaz ören yerinde 1932 yılında başlayıp 1991 yılına kadar sürdürülen arkeolojik kazı ve araştırmalar sonucunda Gırnavaz’ın MÖ.4000’den M.Ö 7. yüzyıla kadar sürekli olarak yerleşme alanı olduğu ortaya çıkmıştı.

Tarihte 32 medeniyete ev sahipliği yapan Mardin’de 20 yıl önce kent, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor.