DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
15°C
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Mardin’in cevizli sucukları Avrupa’nın gözde tatlısı

Mardin’in cevizli sucukları Avrupa’nın gözde tatlısı
A+
A-

Mardin’de geleneksel yöntemlerle hazırlanan cevizli sucuk Avrupalıların gözde tatlısı oldu.

Şehmus EDİS

Mardin’de köylüler tarafından geleneksel yöntemlerle hazırlanan cevizli sucuk yapımı devam ediyor. Üzümler ezilip, kazanlarda kaynatıldıktan sonra ipe dizilen cevizlerin bulamaca batırılarak elde edilen cevizli sucukların kilosu 80 liradan alıcı buluyor.

Bağ bozumu ile başlayan cevizli sucuk üretiminde bu yıl Mardin’de beklenenin üzerinde üretim bekleniyor. Mardin ve bölgesinde özellikle sonbahar aylarının son günlerinde yapımına başlanan cevizli sucuk, kış aylarının vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alıyor.

Zınnar Vadisi’ndeki zengin üzüm bağlarında üretilen şıradan yapılan ve ünü birçok Avrupa ülkesine kadar yayılan cevizli sucuk özellikle Almanya, Danimarka,İsveç, Hollanda, Fransa, Belçika Katar, Dubai, ve İran ülkelerinden özel sipariş üzerine alıcı buluyor.

Son yıllarda Arap ülkelerinin yoğun ilgisini alan cevizli sucuk Mardin’de bir ticari sektör haline geldi. Kilosu 60 ile 80 TL arasında satılan cevizli sucuğun insan sağlığına da birçok faydası bulunuyor. Pekmez ve cevizden yapılan sucuklar kış mevsiminin vazgeçilmez tatlısı olarak büyük ilgi görüyor.

SİPARİŞ ÜZERİNE 10 TON GÖNDERİLDİ

Hazırlanması kadar satışının da zor olduğunu belirten sucuk üreticisi ve satıcısı Mesut Irmak, Mardin bölgesinde özelikle Zınnar Vadisi’nde bulunan üzüm bağlarında üretilen mezruna üzüm şırası ve cevizin karışımı ile elde edilen cevizli sucuğu birçok Avrupa ülkesine sipariş üzerine gönderdiklerini söyledi.

TAM BİR ENERJİ KAYNAĞI…

Uzmanlar, özellikle pandemi döneminde bağışıklık sistemini güçlendiren cevizli sucuğun enerji, mineral ve vitamin yönünden zengin olan geleneksel gıdalardan bir tanesi olduğunu ifade ediyor.

Yapısında bulunan nişasta, şeker ve cevizdeki yağdan dolayı iyi bir enerji kaynağı olduğunu bilgisini veren uzmanlar,” Pekmez ve cevizden dolayı da iyi bir vitamin ve mineral kaynağı olup, ayrıca ceviz protein de içermektedir. Enerji gereksinimi fazla olan bireylere (zayıf olanlara, sporculara, gebelere, ağır işte çalışan işçilere) önerilebilecek besleyici değeri yüksek bir gıdadır. Sadece enerjisi yüksek, besleyici değeri olmayan ve dengesiz beslenmeye yol açan hazır ürünlere (şekerlemeler, şekerli içecekler, cipsler, bisküviler vb.) yerine tercih edilmesi önerilebilir.” Bilgisini veriyor.

TATLI YERİNE…

Geleneksel gıdalarımızdan biri olan cevizli sucuk besin bileşimi açısından değerlendirildiğinde enerji ve besin öğeleri yönünden zengin bir gıdadır. İçerisine giren yağlı tohumlar nedeniyle protein, yağ (özellikle doymamış yağ asitlerinden zengin) ve antioksidan özelliği olan yağda eriyen E vitamini, mineraller ve diğer vitaminler ile üzüm şırası ve pekmezin bileşiminde bulunan mineraller ve vitaminlerden dolayı besleyici değeri yüksek enerji veren bir gıdadır.

Enerji gereksinimi fazla olan bireylere (zayıf olanlara, sporculara, gebelere, ağır işte çalışan işçilere) önerilebilecek besleyici değeri yüksek bir gıdadır. Sadece enerjisi yüksek, besleyici değeri olmayan ve dengesiz beslenmeye yol açan hazır ürünlere (şekerlemeler, şekerli içecekler, cipsler, bisküviler vb.) yerine tercih edilmesi önerilebilir.

YAPILIŞI

Cevizli sucuk ülkemizde maraş sucuğu, köme, bandırma ve şeker sucuk gibi değişik isimlerle üretilmektedir. İplere dizilen cevizler ya üzüm şırasının nişasta ile kaynatılıp hazırlanan peltesine veya pekmezin nişasta ile kaynatılıp hazırlanan peltesine daldırılarak hazırlanır. Fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar B grubu vitaminleri, mineraller, yağ ve proteince zengindirler. Yağ içerikleri yüksek olmalarına karşın bitkisel kaynaklı oldukları için kolesterol içermezler. Fındık tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olup, ceviz tekli doymamış yağ asitleri ile birlikte omega-3 yağ asitlerinden de zengindir.