DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Hafif Yağmurlu
15°C
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Mardin’in kayıp mahalleleri nerede?

Mardin’in kayıp mahalleleri nerede?
A+
A-

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nin 28. cildinde yer alan bilgilere göre, Osmanlı dönemine ait kayıtlarda Mardin’de 10 mahalle isimleri bulunduğu tespit edildi. Günümüzde bu mahallelerin nerede olduğu bilinmezken şu ana kadar bu konuda hiçbir araştırma yapılmadı. Söz konusu mahallelerin isimleri değiştirilmiş veya nerede olduğunu kimse bilmiyor.

MARDİN (İGFA) – Bir çok medeniyetlere ev sahipliği yapan Mardin Osmanlı, döneminde kayıt altına alınan ve tescil edilen 10 mahallenin isimleri olan Bâb-ı Cedîd, Zerrâka, Kıssîs, Bâbü’l-hammâre, Kölâsiye, Şemsiye, Zeytûn, Kâmil ve Bîmâristan, Yahûdiyyân) olduğu ortaya çıktı.

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nin 28. cildinde yer alan bilgilere göre, Osmanlı dönemine ait kayıtlarda tespit edilen 10 mahallenin 16. yüzyıl boyunca aynı kaldığı ve nüfusun ise giderek artış gösterdiği belirlendi. Ayrıca 1471 yılında Urfa’dan Mardin’e gelen Venedikli tüccar J. Barbaro’nun yaptığı araştırmada şehirde 300 kadar evin bulunduğunu tespit edilirken, Osmanlı İdaresi’ne geçmeden önce şehirde bin 500 kişinin yaşamakta olduğu tahmin edildiği kaydedildi.

“MAHALLELERİN ORİJİNAL İSİMLERİ TARİHE IŞIK TUTUYOR”

Araştırmacı yazar İbrahim Yüksel, Osmanlı dönemine ait ilk kayıtlarda Mardin’de tespit edilen Bâb-ı Cedîd, Zerrâka, Kıssîs, Bâbü’l-hammâre, Kölâsiye, Şemsiye, Zeytûn, Kâmil ve Bîmâristan, Yahûdiyyân adlı 10 mahallenin orijinal isimlerinin tarihe ışık tuttuğunu söyledi.

7 bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Mardin’in bir çok mahallesinin orijinal isimlerinin değiştirildiğini anlatan Yüksel, bu tarihe ışık tutan eski mahallelerin isimlerinin değişmesini tasvip etmediğini söyledi. Binlerce yıldır tarihe ışık tutan eski mahallerin özdeşleşen tarihiyle önemine dikkati çeken araştırmacı yazar Yüksel, “Mesela Yahudiyan, tarihin özetidir. Bimaristan Mahallesi, şehrin şifahanesidir. Şemsiye Mahallesi, güneşe tapanların mahallesini simgeler. Dolayısı orijinal tarihi özelliği bulunan bu mahalle isimleri önemlidir. Orijinal isimle kalması şehrin  kültürüne daha uygun ve tarihe ışık tutması bakımından da önemlidir” diye konuştu.