Masa başında çalışma ve hareketsizlik bölgesel ağrılara neden olabiliyor. Bel ve sırt ağrılarını önlemek için dikkat edilmesi gereken bazı durumların olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, “Masa başında çalışanların en sık şikâyet sebeplerinden biri de vücudun bazı bölümlerinde görülen ağrılar. Oturma bozukluğu ve yanlış fiziksel aktiviteler ağrının şiddetini artırabiliyor. Bu ağrıların önüne geçmek alınacak basit önlemlerle mümkün” açıklamasında bulundu.
Masa başı ağrıları önlemenin 12 yolu
Saatlerce hareketsiz ve belli bir konumda oturmanın oldukça sağlıksız olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi’nden Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı, Kayropraktist Prof. Dr. Semih Akı, “Sandalyede otururken vücudun dik pozisyonda olması arkalıklı sandalye ile sırtın desteklenmesi gerekiyor. Bununla birlikte uygun ekran uzaklığının ayarlanması da bölgesel ağrıların önüne geçmek için oldukça önemli” dedi.
Prof. Dr. Semih Akı, masa başında çalışanlara, ağrılarının önüne geçebilmek için 12 öneride bulundu:
Sandalye veya koltukta otururken dik pozisyonda olmaya gayret edin ve bunu alışkanlık haline getirin. Bu esnada diz eklemleriniz, kalça eklemlerinden daha yüksekte bulunmalı, ayak tabanlarınız yere tam temas etmelidir. Otururken zaman zaman pozisyon değiştirmeniz iyi olur.
Sandalyeden kalkarken bir ayağınız diğerinin önünde olmalı, bacak kaslarınız ve kollarınızın yardımıyla kendinizi yukarıya doğru iterken sırtınız dik pozisyonda bulunmalı.
Sandalye arkalığı sırt ve bel kavisine uygun destek verecek şekilde ergonomik olmalı.
Sandalye oturma yüksekliği her iki ayak tabanı yere tam temas edecek şekilde olmalı.
Her iki el klavye üzerinde iken; kollar gövdeye paralel olmalı.
Her 40-50 dakikalık çalışma periyodları sonunda mutlaka 5-10 dakika ara verilmeli ve çalışılan ortamdan uzaklaşılmalı.
Ayakta sabit dururken tek ayağınızın altına 15-20 santimetre yükseklikte bir cisim koyarak hafifçe yükseltin. Bir süre sonra diğer ayağınızı koyun.
Ağırlığı taşımanız gerekirse, yükü her iki elinize eşit olarak paylaştırın.
Bir cismi yerden alırken dizlerinizi bükün ve çömelerek alın. Belden eğilmeyin. Yükü belinizle değil, bacaklarınızla kaldırın.
Bir eşyayı alırken ona doğru uzanmayın, yanına iyice yaklaşın. Bir cismi yerden alırken de önce onu bedeninize doğru yaklaştırıp sonra kaldırın.
Her gün ez az 15 dakika yürüyün. Yürüme mesafesini giderek artırın.
Sağlıklı olsanız bile her gün kaslarınızı güçlendirici egzersizler yapın. Karın, sırt ve kalça kaslarının vücudun doğal korsesi olduğunu unutmayın.
Ramazan ayında oruç tutma süresinin yaklaşık 14 saati bulmasıyla birlikte sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Ramazan ayının yarısını geride bıraktığımız bu dönemde uzmanlar protein ve kalsiyum kaynağı süt ve süt ürünlerinin tüketilmesini tavsiye ediyor. SÜT ÜRÜNLERİ SOFRADAN EKSİK EDİLMEMELİ Beslenme uzmanlarının verdiği bilgilere göre oruç...
Medicabil Sağlık Grubu tarafından düzenlenen “Obezite Cerrahisi Sonrası Sağlıklı Yaşam Söyleşisi” programı Hüdavendigar Kent Park’ında gerçekleştirildi.
İletişim teknolojilerinin gelişmesiyle beraber bilgiye ulaşmak oldukça kolaylaştı. Doğru bilginin yanında yanlış bilgilere de ulaşmanın kolaylaştığı ve pandemi nedeniyle yanlış bilgilerin çok kolay yayıldığı bu günlerde, COVID-19 tedavisinde kullanılan ilaçları Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Levent Büyükuysal’a sorduk. Farmakoloji alanında önemli işlere imza atan...
Hayatın koşuşturmacası içerisinde günlük aktivitelerimizin gidişatını bazen sorgulamayı gereksiz bulabiliyoruz. Fakat nefes alırken ya da yemek yerken yaşadığımız küçük sorunlar bazen büyük hastalıkların habercisi olabilir. Gırtlak kanseri gibi… Gırtlak kanseri en temel davranışları bile etkileyerek yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Avrasya Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Şen, gırtlak kanseri...
Aksaray İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde COVID-19 denetimi yaptı. AKSARAY (İGFA) – Aksaray İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler, Vali Hamza Aydoğdu’nun talimatı doğrultusunda COVID-19 ile mücadelenin etkin olarak sürdürülebilmesi amacıyla il genelinde denetim yaptı. “Sağlık için, hepimiz için” sloganlı Organize Sanayi Müdürlüğü ile birlikte Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren fabrikalarda...
Sağlıksız beslenme, hareketsizlik, yoğun stres içeren yaşam tarzı, sigara, alkol, aşırı tuz tüketimi ve kalitesiz uyku gibi alışkanlıklar nedeniyle kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığı son yıllarda hızla artıyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil, dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında başı çeken kalp damarlarındaki...