Meme kanseri, her 8 kadından birini etkileyen en yaygın kanser türüdür.
Her 8 kadından birini etkileyen meme kanseri, görülme sıklığında artışa rağmen tedavideki gelişmeler sayesinde yaşam süresi de uzadı.
Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Kömürcü, meme kanseri hakkında önemli bilgiler verdi.
Prof. Dr. Kömürcü, meme kanseri sıklığının artmasının, değişen şartlara bağlı olabileceğini belirterek, “Hastalığın tedavisindeki gelişmeler başarı sağlıyor ama değişen şartlara bağlı meme kanseri de daha çok görülüyor. Yani ölüm oranı azaldı, yaşam süresi uzadı. Çok kanser görülmesine rağmen daha çok hasta kurtuluyor” dedi.
Prof. Dr. Kömürcü, meme kanserinin kalıtsal risk faktörlerinden biri olan BRCA 1 ve BRCA 2 gen mutasyonlarına sahip kişilerin düzenli doktor kontrollerinden geçmesi gerektiğini vurguladı.
Dünyada 2020 yılında yaklaşık 2,3 milyon yeni meme kanseri vakası bildirildiğini belirten Prof. Dr. Kömürcü, “Bu da tanı konulan her 8 kanserden 1’inin meme kanseri olduğunu gösteriyor” dedi.
Kanser tedavisinde her geçen gün hedefe yönelik tedavi için yeni ilaçların kullanılmaya başlandığını belirten Prof. Dr. Kömürcü, “İmmünoterapi ve hedefe yönelik tedavi kullanım oranı giderek artıyor. Uzun yıllardır kullanılan kemoterapi ve radyoterapi yöntemlerine ek olarak son yıllarda immünoterapi adı verilen ilaçlarla kanser hastalığı artık daha uzun süreli kontrol altına alınmaya başlandı” dedi.