TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu, Dünya Mimarlık Günü dolayısıyla Atatürk Anıtı’na çelenk bırakma töreni düzenledi.
Her yıl Ekim ayının ilk pazartesi günü, tüm dünyada kutlanan ‘Dünya Mimarlık Günü’nü, Mimarlar Odası Bursa Şubesi de düzenlediği törenle kutladı. Kutlama kapsamında; Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Atatürk Anıtı’na çelenk bırakma töreninde bir araya geldi.
Günün anlam ve önemine dair açıklamada bulunan Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, şunları söyledi:
“1985 yılından bu yana Dünya Mimarlık Günü her yıl Ekim ayının ilk Pazartesi günü, Birleşmiş Milletler Dünya Habitat Günü ile birlikte kutlanıyor. Meslek alanımızın güncel tartışma başlıklarına paralel olarak seçilen tema bu yıl için, “Daha İyi Bir Kentsel Geleceğe Doğru” olarak belirlendi.
Bu yıl bu özel günde amaçlanan, mimarlıkta gereksinim duyulan farkındalıkları, düşünsel katılımı arttırabilmek, ortak hedeflerimizi ve sorumluluklarımızı meslek açısından bakarak yeniden vurgulayabilmek. Yaşadığımız çevrenin ve kentlerin rant ve imar furyası odaklı gelişimi karşısında mesleğimizin ilkeleri doğrultusunda bilimsel gerçekleri göz ardı etmeden sağlıklı yaşam koşullarını ve kalitelerini karşılamak.
Ayrıca, 2020 yılının başından bu yana yaşadığımız pandemi süreci hepimize yaşam biçimlerimizi, üretim-tüketim alışkanlıklarımız ile doğa, çevre ve sosyal sorunlar karşısındaki duyarlılıklarımızı gözden geçirmemiz gereğini yeniden hatırlattı. Yaşadığımız kriz diğer bir taraftan toplumsal adaletsizlikleri, eşitsizlikleri ve bu bağlamdaki yönetimsel, ekonomik ve siyasal sorunları da açıkça gözler önüne serdi. Bu çerçevede mesleğimiz açısından tartışılması, düşünülmesi gereken çok sayıda başlık olduğu gibi, yaşanan süreçlerin meslektaşlarımız üzerindeki etkileri açısından değerlendirilmesi gibi önemli çalışma konularımız da mevcut.
Uluslararası Mimarlar Birliğinin teması ışığında düşünüldüğünde, bugün kentsel ve mimari tasarım süreçlerinin çağdaş, bilimsel araştırmalar rehberliğinde, uzman katkılarıyla ve toplumsal, yerel katılımlarla desteklenmesi anlayışı yaygınlaştırılmalıdır. Bu anlayışın kapsayıcı, yaratıcı tartışmalarla, günümüz olanaklarını kullanan yenilikçi yöntemlerle yaşama taşınabilmesi ise hepimizin sağlıklı yaşam çevrelerinin olmazsa olmaz koşuludur.
Türkiye Mimarlar Odası olarak mesleğimizin ve meslektaşlarımızın daha sağlıklı, kaliteli, güvenli bir kentsel gelecek için üstlendiği önemli rolü ve bunun ortak geleceğimiz açısından yaşamsal değerini kamuoyuyla bir kez daha paylaşıyoruz.”