TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi ve Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen Mimar Sinan’ı Anma Etkinlikleri kapsamında “Gerçek Sinan’ı An-la-mak” semineri gerçekleştirildi.
TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi ev sahipliğinde yapılan programa Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ile yönetim kurulu üyeleri, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aras Neftçi, Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülin Vural Arslan, Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selen Durak, mimarlık fakültesi öğrencileri, mimarlar, akademik oda yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek, Mimar Sinan anma etkinlikleri kapsamında program düzenlemekten dolayı memnuniyet duyduklarını söyleyerek, “Mimarlığı, çağdaş dünya tarafından da üstün evrensel değer olarak tanınan, eşsiz yapıtlarıyla dünya mimarlığına esin kaynağı olan büyük usta Mimar Sinan’ı ölümünün 436. yılında saygıyla anıyoruz. Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne de katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.
Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selen Durak ise Mimar Sinan’ı anma etkinlikleri kapsamında desteklerinden dolayı Mimarlar Odası Bursa Şubesi’ne teşekkür ederek, genç mimarlar kadar mesleğe yıllarını vermiş tecrübeli mimarların da Mimar Sinan’dan öğreneceği çok şeyin olduğunu söyledi. Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülin Vural Arslan da 3 gün boyunca süren etkinliklerin oldukça verimli geçtiğini söyleyerek tüm katılımcılara teşekkür etti.
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aras Neftçi de “Gerçek Sinan’ı An-la-mak: Sinan Mimarlığında Yenilik” konulu sunum gerçekleştirdi. Mimar Sinan’ın çağın ötesinde büyük bir mimar olduğunu ifade eden Doç. Dr. Aras Neftçi, “Osmanlı’nın hüküm sürdüğü coğrafyada pek çok bölgede sayısız eser bırakan Mimar Sinan’a ait yapılar, mimari açıdan önemli bir mirası temsil ediyor” diye konuştu.
Mimar Sinan’ın her eserinin döneminin mimari zenginliğini ve estetik anlayışını yansıttığını aktaran Doç. Dr. Aras Neftçi, “Mimar Sinan’ın en iyi eseri Süleymaniye’dir. Süleymaniye’nin haşmeti ve güzelliği başka hiçbir yapıda yok. Hala Sinan taklidi camiler yapıyoruz buna rağmen o seviyeye bir türlü gelinemedi. Yeni tasarım mabetlerimizde, camilerimizde ne yazık ki bu dönemin güzelliğini yakalayamadık” şeklinde konuştu.
Sunumunda Mimar Sinan’ın yaptığı eserleri kendi çektiği fotoğraflar eşliğinde anlatan Doç. Dr. Aras Neftçi, “Bu dönemde bu yapım faaliyetlerinin temelinde, kaliteli mimarların yanı sıra bu eserin yapılmasının isteyenlerin de büyük bir katkısı var. Kanuni’nin görgüsü ve vizyonu bu kadar yüksek olmasaydı bir Süleymaniye çıkmazdı” diyerek sözlerini tamamladı.
Programın sonunda başta İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aras Neftçi olmak üzere katkılarından dolayı Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selen Durak, Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülin Vural Arslan ve Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerine plaket verilirken, Dr. Mimar Saliha Tupal Yeke’nin yürütücülüğünü yaptığı Mimar Sinan’ın eserlerinin maketlerinin ve posterlerinin yer aldığı serginin açılışı yapıldı.