DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
15°C
Bursa
15°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
10°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
10°C

MİSİ AKADEMİ’DE “BİLİNÇ DIŞININ İZİNDE EDEBİYAT” ATÖLYESİ

MİSİ AKADEMİ’DE “BİLİNÇ DIŞININ İZİNDE EDEBİYAT” ATÖLYESİ
A+
A-

Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Misi Akademi’ye konuk olan klinik psikolog ve psikoterapist Tuğçe Isıyel  “Bilinç dışının izinde edebiyat” isimli atölyede okurlarla bir araya geldi. Psikanaliz ve edebiyatın birbirinden beslendiğini anlatan Isıyel,  “İkisi de bilinç dışının izini sürüyor” dedi.

Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından çevrimiçi düzenlenen Misi Akademi atölyeleri, artan ilgiyle devam ediyor. Hafta sonları çeşitli konulardaki uzmanları, yazar ve şairleri atölyede okurlarla buluşturan Misi Akademi’nin bu haftaki konuğu klinik psikolog ve psikoterapist Tuğçe Isıyel oldu. Türkiye ve İngiltere’de psikanaliz eğitimleri alan, aile ve çift terapistliğinin yanı sıra çeşitli yayınlarda inceleme, deneme ve eleştiri türünde yazılar kaleme alan Isıyel “Bilinç dışının izinde edebiyat” başlığı altında düzenlenen atölyede Misi Akademi katılımcılarıyla bir araya geldi. 

2014 yılından bu yana psikanaliz ve edebiyat ilişkisi ile yakından ilgilendiğini söyleyen Isıyel, psikanaliz ve edebiyatın birbirinden beslendiğini, ikisinin de bilinç dışının izini sürdüğünü, bastırmanın ortadan kaldırılmasıyla yeni yaratım biçimlerinin ortaya çıkabildiğini ifade etti. Sanatsal yaratıların hem okuyucu hem de onu yazanın ruhsal gerçekleriyle değerlendirilip metin okumaları yapmanın o eseri daha iyi anlama imkanı yaratabileceğini vurgulayan Isıyel “Bir yapıtı aslında bilin çdışı bağlantıları ile değerlendirebildiğimizde gizli düzenekleri ortaya çıkarabiliyoruz. ‘O metin ve algılama biçimi ne kadar yazara ya da okura ait’,  ‘metnin bilinç, ön bilinç ve bilinç dışı ile bir bağı mı var?’ gibi sorulara yanıt bulabiliyoruz. Böylece yazarın arka bahçesine girerken, okurun değerlendirmelerinin metin üzerindeki etkilerini inceleyebiliyoruz” dedi. 

Psikanalizden beslenen edebiyatın, psikanalizin çalışma nesnesi olan bilinç dışı kavramının antik tragedyalarla, Shakespeare’nin, Dostoyevski’nin kahramanlarıyla desteklendiğini belirten Isıyel, sık sık Freud’un psikanaliz kuramını oluştururken yararlandığı edebi örneklerinden alıntılar yaptı. Isıyel psikanaliz ve edebiyat, bilinç dışı ve bilinç arasındaki geçişlerde önemli ipuçları veren rüyalar arasındaki bağa dair de örnekler verdi.
Katılımcıların sorularıyla devam eden atölye sonunda Misi Akademi katılımcılarına dijital katılım belgeleri iletildi.