DOLAR
35,1983
EURO
36,7623
ALTIN
2.978,47
BIST
9.949,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
8°C
Bursa
8°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cuma Karla Karışık Yağmurlu
7°C
Cumartesi Karla Karışık Yağmurlu
7°C
Pazar Az Bulutlu
9°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

“Nadir İşler” söyleşisinde fantastik edebiyat konuşuldu

“Nadir İşler” söyleşisinde  fantastik edebiyat konuşuldu

Tarihçi, korku ve fantastik hikaye yazarı Mehmet Berk Yaltırık, Nilüfer Belediyesi Edebiyat Müzesi’nin düzenlediği “Nadir İşler” söyleşisine konuk oldu. Yaltırık, Anadolu’dan Balkan coğrafyasına uzanan geniş bir alanda görülen doğaüstü varlık anlatılarının halk kültürü açısından taşıdığı öneme dikkat çekti.

Türk edebiyatında kendisine oldukça az yer bulan korku ve fantastik öyküler alanında eserler veren tarihçi Mehmet Berk Yaltırık, Nilüfer Belediyesi Edebiyat Müzesi’nin düzenlediği “Nadir işler” söyleşisinde okurlarla buluştu. Araştırma yazıları ve kaleme aldığı hikayeleri ile özellikle son dönemde okur kitlesini artıran Mehmet Berk Yaltırık, çevrimiçi düzenlenen söyleşide Dilan Deniz ve izleyenlerin sorularını yanıtladı. 

Korku hikayelerine ilgisinin ilk olarak anneannesinden dinlediği hikayeler ve paranormal olayları konu alan televizyon programlarını izleyerek başladığını söyleyen Yaltırık, hikaye ve romanlarında geçen karakterlerin kökeninin Anadolu ve Balkan coğrafyasına dayandığını ifade etti.  

“Bu alana olan ilgim, araştırmalarım sırasında karşılaştığım Evliya Çelebi’nin vampir anlatıları, doğaüstü varlık anlatılarını içeren memorat ve Osmanlı belgeleri ile gelişti” diyen Yaltırık, İç Anadolu’dan Karadeniz’e ve Balkanlar’a uzanan geniş bir coğrafyanın, bu alanda çalışacak halk kültürü araştırmacıları için de oldukça zengin bir içerik sunduğunu ifade etti.  

Yaltırık, Evrensel bir mit haline gelen vampir anlatılarının Anadolu’da ”obur”, “obir “ gibi isimlerle karşılık bulduğuna dikkat çekti.  “Bocuk karısı”, “hortlak”, ”cadı”, “gulyabani” gibi karakterlerin eserlerini beslediğini ifade eden Yaltırık, “Anadolu ve Balkan coğrafyasında bir tarihçi olarak yaptığım araştırmaların, beni edebiyat alanında meraklı bir okuyucu kitlesi ile buluşturması mutluluk verici” dedi.