Nilüfer Belediyesi, kent merkezinde yaşayan vatandaşlar için mahalle aralarına bostan kuruyor. 7’den 70’e her yaştan, her meslek grubundan mahallelinin bir araya gelerek tarımla tanıştığı bostanlarda hem ekolojik tarım yapılıyor hem de binaların arasında sıkışmış yaşamlara nefes alanları yaratılıyor.
Nilüfer Belediyesi, mahalle bostanlarını kurmak için öncelikle semtlerde toprağın dönüştürüleceği ve korunacağı alanları düzenliyor. Bu alanlarda tarım için gerekli altyapıyı hazırlayan belediye, bostanların sorumluluğunu da Nilüfer Kent Konseyi ve Mahalle Komiteleri üzerinden o bölgede yaşayan mahalle halkına devrediyor.
Bostanların sorumluluğunu alan vatandaşlara, düzenli fide ve tohum desteği yapılıyor. Bu alanlarda sebze fidelerini ekip bakımını yapan vatandaşlar, tarım yapabilme şansı bulmaktan memnun. Apartmanlarından çıkıp birkaç adımda bostanlarına ulaşan mahalle sakinleri, komşularıyla burada tanışıp, sosyalleşiyor, birlikte ekip biçiyorlar. Mahalleliler artık bostanlarda gün yapıyor ve toplanan ürünlerle yemek pişirip birlikte yiyorlar.
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, kentin içinde insanları toprakla buluşturmak için nasıl bir yol izlediklerini şöyle anlatıyor:
“Dört mahalle bostanından birini çocuklara ayırdık, Kent Konseyi Çocuk Meclisi’ne tahsis ettik. Bu bostanın sahibi Nilüferli çocuklar… Onlar periyodik aralıklarla gelip burada ektikleri sebzelerin bakımını yapıyor, ürün topluyorlar. Ayrıca kreşlerimizdeki çocukları da zaman zaman buraya getirip tarımla tanıştırıyoruz. Bizim üretime yönelmekten başka çaremiz yok, toplumun tüm kesimlerini ama özellikle de çocukları üretime yöneltmeliyiz. Türkiye yeniden kendisini doyurabilen bir ülke olana kadar bu çaba dalga dalga yayılmalı. Yaşadığımız iklim krizi ve gıda krizi karşısında başka çaremiz de yok.”
Mahalle bostanlarından faydalanan vatandaşlar da bu uygulamadan memnun. Çocuklarını ve torunlarını bostana getiren bir mahalle sakini, “Çileğin ağaçta yetiştiğini sanan çocuklar vardı. En doğru bilgiyi buraya getirerek veriyoruz. Sadece öğrenmiyorlar, kendi çileklerini dikebiliyorlar” diyor.
Bostanını temizlemeye gelen başka bir mahalle sakini de, “Her şey bedava. Hayvan gübresi getirdiler, ücret almadılar. Suyumuz burada. Fide istersen belediye, ücretsiz veriyor. Bize sadece ekip toplamak kalıyor” ifadelerini kullanıyor.
Nilüfer Belediyesi’nin mahalle bostanları uygulaması, kent insanına toprakla buluşma fırsatı sunarken, aynı zamanda sosyalleşme ve dayanışmayı da teşvik ediyor.